Index Vakbarát Hírportál

A Pegasus kémszoftvert Svájcban ma is használják

2021. augusztus 15., vasárnap 21:07

Svájc is azon országok között volt, amelyek megvásárolhatták a Pegasus kémszoftvert, sőt, feltehetően ma is használják megfigyelésre – írja a Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

A svájci lap szerint a kémprogramot 2017 szeptemberében vetették be először a helyi hatóságok. A svájci kormány titkos ügyleteit a Citizen Lab leplezte le. A torontói központú szoftverfejlesztő jelzését követően egy szövetségi hatóság belső vizsgálatot indított, amiből kiderült: a kémszoftvert nem egy külföldi titkosszolgálat vetette be, hanem a belföldi hatóságok.

Információk szerint azonban ők nem politikusok és újságírók megfigyelésére használták a rendszert, hanem eredeti rendeltetése szerint terroristákat kutattak fel vele. A Pegasussal olyan gyanús személyek mobiltelefonját figyelhették meg, akik konkrét és komoly terrorfenyegetést jelentettek vagy ellenséges kémkedést folytattak. A Neue Zürcher Zeitung hozzátette: a svájci titkosszolgálat az értesülést nem kívánta kommentálni.

A júliusban kirobbant Pegasus-ügy lényege, hogy – nagy valószínűséggel – a kémszoftverrel magyar újságírókat és közéleti személyiségeket is megfigyelhettek, több más ország polgárai mellett. A kémprogrammal távolról, észrevétlenül lehet behatolni a kiválasztott iPhone-okba vagy Androidon futó eszközökbe egy olyan kiskapun keresztül, amelyről a gyártók és a mobiltelefonok szoftvereinek fejlesztői sem tudnak. Több mint 300 magyarországi célszemélyről írt a Direkt36, akiket megfigyelhettek. Köztük van

Rovatok