Index Vakbarát Hírportál

A Hamasz gratulált a táliboknak az Egyesült Államok legyőzéséhez

2021. augusztus 16., hétfő 17:45

Gratulálunk az afgán muszlimoknak ahhoz, hogy az ország teljes területén legyőzték az amerikai megszállást

írta közleményben a Hamasz az afganisztáni táliboknak, akik vasárnap átvették a hatalmat az országban.  A szervezet hozzátette: „ az amerikaiak és szövetségeseik megszállásának alkonya” bebizonyítja, hogy a népek – így a palesztinok – ellenállása sikerrel járhat. 

Músza Abu Marzuk, a Hamasz politikai bizottságának tagja azt írta, hogy a tálibokat „elmaradottsággal és terrorizmussal” vádolták, de most bebizonyították, hogy „ügyesebbek és erősebbek”, mint azt gondolták volna. Nem fogadták el a félmegoldásokat, „nem hitték el a demokrácia szlogenjeit” és végül legyőzték „Amerikát és az ő ügynökeit” – írta. 

A Hamasz által közreadott fényképek tanúsága szerint a szervezet Katarban már korábban találkozott a tálibok egy delegációjával. Akkor az afgánok gratuláltak a Hamasznak a „győzelemhez”, amelyet Izrael ellen, az idén májusban vívott harcokban értek el.  Egyesek szerint most a tálibok sikere új löketet adhat a Hamasznak is.

A tálibok győzelme felbátorítja a palesztin ellenállókat, beleértve a Hamászt is, mivel azt bizonyítja, hogy katonai fölényük ellenére is le lehet győzni Amerikát és a szövetségeseiket

– véli egy, a gázai övezetben élő újságíró. 

A Palesztin Hatóság egyik minisztere, Ahmad Majdalani mindeközben mérsékletre intette azokat, akik a tálibok győzelmét ünneplik.

Azokat, akik az amerikai imperializmus felett aratott győzelmet ünneplik, emlékeztetni kell arra, hogy a tálibok a kormányerők ellenállása nélkül, az amerikaiakkal tavaly februárban kötött dohai egyezménynek köszönhetően foglalták el Kabult, amely rendelkezett a csapatok kivonásáról

– mondta. 

Majdalani eközben egy olyan, „sötét és brutális erőn”, képviselőinek nevezte a tálibokat, akik „az ISIS és az al-Kaida létrehozásáért, valamint az extrémizmus és terrorizmus különféle formáiért felelősek”. Ezért pedig végső soron az arabok és a muszlimok fizették meg az árat – mondta. 

Rovatok