Index Vakbarát Hírportál

Tízezer embert evakuálnak a Jeruzsálem környéki tűz miatt, egy pszichiátriai ápolt eltűnt

2021. augusztus 16., hétfő 10:41

Az utóbbi évek egyik legnagyobb erdőtüze tombol a Jeruzsálem környéki hegyekben – írja a Times of Israel. A falvakat fenyegető lángokat 60-70 tűzoltóegység és 12 repülőgépről oltják. Számos ház leégett, több ezer embert kellett evakuálni a hegyvidék falvaiból. Hatósági közlések szerint vasárnap éjjelre sem sikerült megfékezni, Naftali Bennett miniszterelnök azt mondta, várakozása szerint ez csak hétfő délutánra történhet meg.

A terepre érkezett Omer Barlev belbiztonsági miniszter, aki hangsúlyozta, a repülőgépek csak sötétedésig tudják feltartóztatni a lángokat, de a tűzoltók éjjel is küzdenek majd, hogy megmentsék a környék településeit. A füst egészen Jeruzsálemig terjedt, és jól látható az ország középső részén. Leállították a Tel-Avivot Jeruzsálemmel összekötő főúton a forgalmat is.

A Times of Israel szerint  hat Jeruzsálem környéki településről – Beit Meir, Kszalon, Ramat Raziel, Sores, So’eva, és Givat Je’arim – kellett kimenekíteni 10 ezer embert. Evakuálás közben a Givat Je’arim melletti Ejtanim pszichiátria egyik páciense eltűnt.

Izraelben legutóbb 2016 novemberében voltak jelentős, több napig tartó bozóttüzek országszerte: akkor a hosszan tartó, rendkívül száraz időjárás nyomán a kiszáradt növényzet és az erős szelek miatt gyorsan terjedtek a lángok.

Rovatok