Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország 45 afgán családot fogad be hálából az együttműködésért

2021. augusztus 16., hétfő 06:45

A varsói kormány 45 afgán személynek, valamint családtagjainak is humanitárius vízumot ad, akik együttműködtek Lengyelországgal és az Európai Unió kabuli képviseletével - közölte vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

„Betartjuk a szövetségeseink iránti kötelezettségvállalásainkat” – írta a lengyel miniszterelnök a Twitteren, ahol bejelentette döntését a humanitárius vízumok odaítéléséről. 

W Święto Wojska Polskiego nie zapominamy o sojusznikach, zwłaszcza tych w największej potrzebie. Podjąłem decyzję o wystawieniu wiz humanitarnych dla 45 osób, które współpracowały z Polską, delegaturą UE w Kabulu i członków ich rodzin. Dotrzymujemy swych sojuszniczych zobowiązań.

— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) August 15, 2021

Lengyelország június végén vonta vissza afganisztáni katonai misszióját, Mateusz Morawiecki akkor ígérte, hogy kormánya támogatni fogja azokat a helybélieket, akik a lengyel kontingenssel együttműködtek. A kabuli lengyel nagykövetséget 2014-ben szüntették meg.

Vasárnap egyes lengyel ellenzéki politikusok sürgették, hogy a kormány segítse meg a kabuli lengyel nagykövetséggel, az afganisztáni lengyel misszióval korábban együttműködő afgánokat.

Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes erre azt közölte a PAP hírügynökséggel, hogy tárcája már tesz ilyen irányú lépéseket.

A tálibok az amerikai és nemzetközi erők végső kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást az afgán kormányerők ellen, és az elmúlt bő egy hétben szélsebesen foglalták el az ország tartományi központjait. Vasárnap a tálibok behatoltak Kabulba is, szerint elfoglalták az elnöki palotát.

(Borítókép: tálib fegyveresek a kabuli reptérnél 2021. augusztus 16-án. Fotó: Reuters)

Rovatok