Index Vakbarát Hírportál

Kelendő a román állampolgárság a moldovaiak között

2021. augusztus 16., hétfő 11:17

Jelenleg csaknem 61 ezer román állampolgárságot visszaigénylő kérvény elbírálására várnak a Moldovai Köztársaságban, közölte a bukaresti külügyminisztérium. A 2,7 milliós lakosság csaknem egynegyede szerezte meg az elmúlt két évtizedben a román állampolgárságot is – írja a Krónika Online. A koronavírus-járvány miatt az utóbbi egy-két évben csökkent az igénylések száma.

A román törvények a külföldi lakóhely megőrzése mellett is lehetővé teszik az állampolgárság megszerzését mindazok számára, akiknek a felmenői valamikor román állampolgárok voltak.

A legtöbb kérelmező a Moldovai Köztársaságból érkezik, a volt szovjet tagköztársaság területének nagy része ugyanis a két világháború között Romániához tartozott. Tavaly botrányt okozott az a sajtóinformáció, miszerint jogosulatlanok jutnak román állampolgársághoz Románia moldovai konzulátusain. Az ügyben a korrupcióellenes ügyészség is vizsgálódik.

Ana Guţu, a Moldovai Köztársasággal való kapcsolattartásáért felelős külügyi államtitkár korábban azt nyilatkozta: legalább 3500, román állampolgárságot nyert orosz és ukrán személy dossziéjában bukkantak törvénytelenségekre. Az érintettek a két világháború közötti romániai gyökereikre hivatkozva kértek, majd kaptak is állampolgárságot. Az államtitkár elismerte: bűnszövetkezetek alakultak ki az állampolgársági ügyek intézésére.

Rovatok