Index Vakbarát Hírportál

Megtörtént, ami eddig elképzelhetetlen volt: nőnek adott interjút egy tálib vezető

2021. augusztus 17., kedd 14:20

Interjút adott egy műsorvezetőnőnek egy magas rangú tálib szóvivő a Tolo News magán-tévécsatornán, ami akár azt is jelezheti, hogy egy kicsit enyhül a szélsőséges iszlamisták hozzáállása a nőkhöz – hívja fel a figyelmet a Guardian.

TOLOnews and the Taliban making history again: Abdul Haq Hammad, senior Taliban rep, speaking to our (female) presenter Beheshta earlier this morning. Unthinkable two decades ago when they were last in charge ⁦@TOLOnewspic.twitter.com/XzREQ6ZJ1a

— Saad Mohseni (@saadmohseni) August 17, 2021

A tálib rezsim uralma, vagyis 1996 és 2001 között a nőket még otthonukból is ritkán engedték ki, ha pedig igen, burka viselésére kényszerítették és szegregálták őket, a tanulást halállal büntették. Most viszont Enamullah Szamangan, a tálibok által felállított kulturális bizottság tagja javaslata alapján akár kormányzati szerepet is vállalhatnak majd.

A tálibok a kabuli bevonulással párhuzamosan kikiáltottak egy iszlám emirátust, Enamullah Szamangan pedig úgy nyilatkozott, nem akarják, hogy a nők áldozatok legyenek, a saría törvényei szerint a kormányzati struktúrában is helyet kell biztosítani nekik.

Eközben Kabulban a nők hidzsábban tüntettek, azt követelték, hogy ne távolítsák el a nőket a közéletből.

Rovatok