Index Vakbarát Hírportál

Súlyosbodik a helyzet, erdőtüzek pusztítanak Olaszországban és Franciaországban

2021. augusztus 17., kedd 07:34

Olaszországban és Franciaországban is erdőtüzek égtek hétfő éjjel – írja az MTI. 

A francia tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki az ország délkeleti részén keletkezett erdőtüzekhez.

Minden támogatásom annak a 650 tűzoltónak, akiket a lakosság védelmére mozgósítottak ezen az éjszakán

– írta Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren. 

 A tárcavezető közlése szerint Var megyében egy nagy tűz tombol, amelyet a kedvezőtlen időjárási körülmények is súlyosbítanak. A tüzek előzménye hőhullám és aszály volt.

A polgári védelem tájékoztatása szerint mintegy 430 tűzoltót vezényeltek a népszerű Saint-Tropez üdülővároshoz közeli hegyekben fekvő Gonfaronba. A munkálatokat tűzoltó repülőgépek támogatták.

A BFMTV francia hírtelevízió jelentése szerint a lángokat az erős szél szította fel, a tűz már mintegy 2800 hektárnyi területet elpusztított.

Több vidéki utat lezártak. A marseille-i tűzoltóság korábban azt közölte, hogy mintegy 100 tűzoltót és 40 járművet küldtek a városon kívüli hegyvonulaton keletkezett tűzhöz. Mivel lakatlan területről van szó, a lakosság nem volt közvetlen életveszélyben.

Csökken a hőség, de rendkívüli a szárazság Olaszországban

Olaszországban a csökkenő hőség ellenére, a rendkívüli szárazság következtében emelkedett az erdőtüzek száma – számolt be hétfőn a helyi tűzoltóság.

Tájékoztatásuk szerint az elmúlt 12 órában embereik csaknem 630 bevetésben vettek részt.

A károk különösen Szicília szigetén és Calabriában, Olaszország déli részén a súlyosak.

A két leginkább érintett régióban az oltási munkálatokat az Olaszország többi részéből érkező tűzoltó egységek támogatják – számolt be a római polgári védelmi hatóság.

Az országban egyelőre megszűnt a már jó ideje tartó hőhullám. A következő két napra az egészségügyi tárca mérsékelte a hőségfigyelmeztetés szintjét.A hivatalos időjárásjelentés szerint a következő napokban alacsonyabb, 30 Celsius-fok körüli hőmérsékletet várnak Olaszország nagy részén. 

Az aszály miatt azonban továbbra is nagy az erdőtüzek kockázata, különösen Szicílián.

A sziget polgári védelme az egész régióra, egy tartomány kivételével, a legmagasabb fokú riasztási szintet rendelt el.

Június közepe óta a tűzoltóság több tízezer erdőtüzet regisztrált Olaszország-szerte. Szicíliában és az Adriai-tenger partján fekvő Pugliában a jelentések szerint több mint tízezer tűz volt, ezt követi Calabria és Lazio régió. Ez utóbbiban található a főváros, Róma is.

Míg délen továbbra is esőre és így a helyzet további enyhülésére várnak, addig északon heves zivatarok okoznak gondot – figyelmeztetett a dél-tiroli polgári védelem.A helyi tűzoltóság hétfő esti beszámolója szerint már több, az időjárással kapcsolatos esethez is riasztották őket. Többek között áradásokhoz és az azzal kapcsolatos közlekedési akadályokhoz.

Rovatok