Index Vakbarát Hírportál

Az UEFA szerint nem tartozik rá a magyarellenesség a romániai futballmeccseken

2021. augusztus 17., kedd 15:27

Aggasztóvá vált a romániai labdarúgó mérkőzéseken a magyarok elleni jogsértések száma. 

Mint arról lapunk is beszámolt, sikerült elérni, hogy  Román Labdarúgó-szövetség megbüntette a Farul Constanța csapatot, mivel a Sepsi OSK-val játszott augusztus 9-i meccs alatt a constanțai szurkolók a mérkőzés 18. percében azt kezdték skandálni, hogy:

Afară, afară cu ungurii din ţară!

Vagyis:

Ki a magyarokkal az országból!

 A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által alapított, az erdélyi magyarság kisebbségi jogainak érvényesítéséért létrehozott Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az eset miatt levélben fordult az UEFA-hoz. Benkő Erika, a jogszolgálat vezetője levelében többek között azt kérte az európai labdarúgó szövetségtől, hogy

monitorozzák a román bajnokságot, hogy a hasonló incidenseknek vegyék elejét, és ha hasonló történik, akkor a rájuk jellemző szigorral példás szankciókat rójanak a klubokra. A Román Labdarúgó Szövetségnek nem kifogásokat kellene keresnie, hogy miért nem tudnak hatékonyan fellépni, hanem igenis határozott álláspontot kellene képviselniük a gyűlöletbeszéd kérdésében és együttműködniük a parlamenttel abban a tekintetben, hogy a törvények lehetővé tegyék a problémás szurkolók kitiltását a stadionokból

Az UEFA válaszát követően Benkő Erika a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az első osztályú futballmeccseken a romániai magyarellenesség a legkevésbé sem érdekli az európai szövetséget.

Kiábrándító, ahogy a rasszizmus elleni mantrát ebben a válaszlevélben is hibátlanul felmondják, de foglalkozni érdemben azért nem foglalkoznak vele. Rossz üzenet ez az UEFA részéről, s mélységesen csalódott vagyok, mert azt gondoltam, egyforma szigorral kezelnek mindenféle fajta gyűlöletbeszédet.

  

Rovatok