Index Vakbarát Hírportál

Merkel visszavonul, de mennyi lesz a nyugdíja?

2021. augusztus 17., kedd 13:19

Szép lassan közelítünk a németországi szövetségi választásokhoz, ahol kiderül, hogy az esélyesek közül melyik párt vezetheti a következő években Németországot. Angela Merkel német kancellár a szeptember 26-i választások után átadja véglegesen másnak a stafétabotot, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen el is tűnik.

Bő egy hónappal vagyunk a 2021-es németországi szövetségi választások előtt, ahol a Politbarometer statisztikája alapján jelenleg – továbbra is – a CDU/CSU kormánykoalíció vezet, ám támogatottságuk 26 százalékra esett vissza.

Meglepő fordulat, hogy a stagnáló Zöldek holtversenyben vannak a szociáldemokratákkal (SPD). Az AfD (Alternatíva Németországért) 11 százalékra küzdötte fel magát, fej fej mellett haladva az FDP-vel.

Mi lesz Angela Merkellel?

Angela Merkel német kancellár 1991 és 1994 között a német szövetségi kormány ifjúsági és nőügyi minisztere volt, 1994-től 1998-ig környezetvédelmi miniszterként tevékenykedett. 2000-ben került a Kereszténydemokrata Párt (CDU) élére, majd

2005-ben, szoros küzdelemben ugyan, de Gerhard Schrödert (SPD) legyőzve, Németország kancellárja lett. Akkor elnyert tisztségét szokatlanul hosszú ideig, egészen idén szeptemberéig tölti be .

Angela Merkel legutóbbi kancellári és országgyűlési képviselői bére bruttó 29 677 euró volt - beleértve a parlamenti képviselők átalánydíját is. 16 évnyi kancellári munka, és több mint 30 év parlamenti képviselői feladatkör ellátása után 

Merkel havi 15 ezer euró körüli nyugdíj juttatásban részesül, miután megszűnik hivatala. 

Mint minden volt kancellárnak és szövetségi elnöknek - a magas nyugdíjon kívül Merkelnek is jár egy iroda és hozzá egy irodavezető, sőt még sofőrök is a rendelkezésére állnak.

(Borítókép: Angela Merkel. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok