Index Vakbarát Hírportál

Az EP elnöke azt akarja, hogy az afgán menekülteket egyenlően osszák el az EU-tagországok között

2021. augusztus 18., szerda 20:25

A Európai Bizottságnak kell irányítania azt a folyamatot, amelyben az Európai Unó tagországai között egyenlő arányban osztják el azokat az afgán menekülteket, akik a tálib hatalomátvétel miatt döntöttek a hazájuk elhagyásáról – idézi a Politico, mit mondott Davbid Sassoli, az Európai Parlament elnöke szerdán Litvániában tett látogatásán.

A politikus úgy vélte, az afgán menekültek az Európa felé tartó útvonalat fogják előnyben részesíteni, a szervezetnek pedig ki kell nyilvánítani, hogy tiszteletben tartja az erkölcsi normákat. Azt hiszem, ezt gyorsan el is lehet intézni – fűzte hozzá

Hangvétele – jegyzi meg a Politico – sokkal engedékenyebb volt, mint korábban például Emmanuel Macron francia elnöké, aki korábban befogadás helyett arról beszélt, hogy az Európai Uniónak meg kell védenie magát a rendkívüli migrációs hullámokkal szemben, és hogy az európai kontinens nem viselheti egyedül az afgán helyzet terhét. Eközben Armin Laschet, a Németországban kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) kancellárjelöltje arról beszélt, hogy „2015 nem ismétlődhet meg”, ráadásául – fűzhetjük hozzá – David Sassoli ötletétől magyar kormányzati körök sem lesznek elragadtatva. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn azt mondta„nem fogadják el” azokat a kezdeményezéseket, hogy Magyarország is korlátlanul fogadjon be bárkit, aki Afganisztánt ezekben a nehéz napokban el akarja hagyni.

Kedden az Egyesült Királyság jelezte, hogy befogad ötezer afgán állampolgárt egy olyan program keretében, amely nők letelepítését részesíti előnyben.

Rovatok