Index Vakbarát Hírportál

Újra vegzálják Belaruszban a független újságírókat

2021. augusztus 18., szerda 19:03

Többeket őrizetbe vettek szerdán a belarusz hatóságok a BelaPAN független hírügynökség munkatársai közül, miután házkutatásokat tartottak náluk.

A Nyomozó Bizottság közlése szerint Irina Levsina főszerkesztőt, Dmitrij Novozsila volt igazgatót és Kacjarina Bojeva könyvelőt a közrendet durván sértő cselekmények előkészítésének, illetve szervezésének gyanújával őrizetbe vették. A tájékoztatás szerint halaszthatatlan nyomozati tevékenységet végeznek részvételükkel.

A Vjaszna belarusz  jogvédő szervezet és a Naviny.by internetes portál arról számoltak be, hogy Levsinát, Novozslát, Bojevát, valamint Aljakszandr Zajcev helyettes főszerkesztőt, Irina Turcsina és Zahar Scserbakov újságírókat kihallgatták. Zajcevet, Turcsinát és Scserbakovot időközben elengedték.

Az érintettek lakásán a nap folyamán házkutatásokat tartottak.

A naviny.by hozzátartozókra hivatkozva közölte, hogy Bojeva és Novozsila, aki 2018 és 2021 januárja között töltötte be a BelaPAN igazgatói tisztségét, jelenleg a főváros Okresztina utcai fogházában vannak.

A BelaPAN internetes felülete elérhetetlenné vált.

A belarusz újságírószövetség az előállított személyek szabadlábra helyezését követelte.

Az idén már másodjára tartottak házkutatást a BelaPAN munkatársainál. Januárban a független hírügynökség helyiségeit kutatták át a hatóságok, elkobozva számítógépeiket és egyéb eszközeiket, megbénítva ezzel a szerkesztőség munkáját.

Az ország legrégebben működő független hírügynökségét, a BelaPAN-t 1991-ben alapították.

Belaruszban a tavaly augusztusi elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 27 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával.

Az országban tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Az ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és valójában jelöltjük, Szvjatlana Cihanouszkaja győzött, aki a választást követően az ellenzék több vezető tagjával együtt külföldön keresett menedéket, miközben a hatóságok több mint harmincezer embert vettek őrizetbe, köztük számos ellenzékit.

A hatósági kényszerintézkedések szenvedő alanyai a nem állami sajtóorgánumok, valamint az emberi jogi és civil szervezetek képviselői. Az elmúlt hetekben fokozódott a hatósági nyomásgyakorlás, a rendőrség lázongások és tüntetések szervezésével indokolta a náluk tartott razziákat. A fehérorosz újságírószövetség szerint legalább harminc újságíró van börtönben, és mintegy ötven rendőrségi büntetőjogi eljárás van folyamatban a média munkatársai ellen. Az utóbbi egy évben mintegy 140 razziát tartottak a hatóságok újságíróknál.

Rovatok