Index Vakbarát Hírportál

Irán megerősítette, hogy fokozta az urándúsítást

2021. augusztus 18., szerda 19:56

Irán megerősítette szerdán, hogy hiteles a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentése, amely szerint fokozták az urándúsítás mértékét az országban – írja az MTI.

Ahogy azt többször is hangsúlyoztuk, ez a válaszunk a bécsi nukleáris megállapodás megsértésére és a jogellenes amerikai szankciókra

– mondta Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő, utalva az iráni nukleáris programot szabályozó, 2015-ös hathatalmi megállapodásra.

A NAÜ által készített jelentésben az áll, hogy Irán már szinte fegyverképes szintre, 60 százalékra fokozta az urándúsítás mértékét. A nukleáris fegyverek előállításához 90 százalékos tisztaságú uránra van szükség, ám megfelelő eszközökkel aránylag gyorsan elő lehet állítani 60 százalék dúsítású anyagból.

Az atomalku legfeljebb 3,67 százalékos dúsítottságú urán előállítását engedélyezi Iránnak.

Ezek alapján a többhatalmi megállapodás helyreállítását célzó – várhatóan szeptemberi – tárgyalások még nehezebbek lesznek, és a nyugati országok már figyelmeztették Iránt, hogy az uránfém előállításával megsértené a 2015-ben aláírt egyezményt, mivel az atombomba magjának elkészítésére is használható.

A szerződés kifejezetten tiltja az uránfém előállításával kapcsolatos kutatást, ám Irán eddig 200 gramm 20 százalékos tisztaságú uránfémet állított elő a NAÜ egy másik jelentése szerint.

Szaíd Hatibzadeh azonban kiemelte, hogy az előállított uránt kizárólag békés célokra használják fel, míg az egyik iráni hírügynökség szerint a szóvivő arról is beszélt, hogy Irán visszatér az egyezményben vállalt kötelezettségeihez, ha az Egyesült Államok feloldja a szankcióit.

Rovatok