Index Vakbarát Hírportál

Teljes kudarccal végződött az evakuálás, üres repülőgép szállt fel Kabulból

2021. augusztus 18., szerda 19:16 | aznap frissítve

Üresen szállt fel Kabulból egy repülőgép, amelyet Hollandia más nyugati országokkal együttműködve küldött Kabulba, hogy evakuálja állampolgárait és a nagykövetségével együttműködő afgánokat a tálib hatalomátvétel után. A repülőgép fél órán át a földön vesztegelt, mielőtt utasok nélküli felszállásra kényszerült volna – írja a Politico

Sigrid Kaag holland külügyminiszter azt nyilatkozta az ügyről a De Telegraafnak, hogy a kabuli reptéren eluralkodott kaotikus helyzet következtében voltak kénytelenek üres repülővel felszállni. Közlése szerint a kabuli repülőteret irányító amerikai katonaság akadályozta meg, hogy átjussanak a beléptetőkapun a holland repülőgép evakuálásra váró utasai.

Hollandia mintegy ezer főt szeretett volna kimenekíteni Kabulból. Nagykövetségi dolgozókat, tolmácsokat, valamint a családtagjaikat.

Rengeteg család várakozott a gyerekeivel, borzasztó látvány volt, hogy végül ott ragadtak

– nyilatkozta a holland diplomácia feje, aki abban bízik, hogy mielőbb, már a mai nap folyamán, vagyis szerdán javulni fog a helyzet.

Nem a hollandok voltak az egyedüliek, akinek kudarcot vallott az evakuációs kísérlete. A németeké ugyan nem zárult teljes fiaskóval, de az egyik repülőgépük pusztán hét kimenekítettel hagyta el Kabult. Mindez pártok közötti belpolitikai feszültségekhez vezetett. 

A szélsőséges iszlamista tálibok vasárnap foglalták el Kabult, záróakkordjaként az egész ország hatalmukba kerítését célzó offenzívának. Hétfő reggelre a kabuli repülőtéren a káosz lett az úr, amikor egyszerre több ezer ember akart menekülni a nyugati országok evakuálásra küldött repülőgépein, légi úton kívül pedig máshogyan azóta sem lehet. Többen meghaltak, miután kétségbeesetten próbáltak felszállni az amerikai légierő egyik C–17-es teherszállítójára.

Rovatok