Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő kalandokról mesélt az orvhalászaton ért szlovén kémnő

2021. augusztus 18., szerda 21:48

Špela Cimerman egykori szlovén politikus magas rangú Európai Uniós diplomáciai státusban ténykedett 2009 és 2014 között. Horvátország EU-s csatlakozási tárgyalásai során  az Unió belügyi fejezetének a tárgyalásveztője volt.

A hölgy emellett szenvedélyes vízalatti szigonyos horgász. Horvát vizeken augusztus elején egy olyan tengeri sügért ejtett el, amelyre egyébként egész augusztus hónapra kiterjed a  halászati tilalom.

Minderről a Sea Spirit Adria Facebook-oldalán számolt be. Špela Cimerman egyszer sem cáfolta, hogy a Sea Spirit Adria, egy a többek között vízalatti szigonyos horgászat tematikájú Facebook-oldalt ő üzemelteti. Mind a tartalmat, mind a kommentekre adott válaszokat ő maga írja. 

Amikor kommentelők teljesen udvariasan felrótták neki, hogy halászati tilalom oltalma alatt álló halfaj egy példányát ejtette el, ő nyomdafestéket nem tűrő hangon válaszolt.

B*szódj meg

és 

Ne sz*rjál

 is szerepelta repertoárján.

Ezután a Morski horvát online lap készített vele egy bizarr interjút. Ekkor azzal érvelt, hogy már nem diplomata, valamint, hogy a képek sem most készültek, mert neki most hosszú barna, haja van, a képeken pedig rövid szőke volt. Előadta, hogy 

ő most katonai ezredes Szomáliában. Arra a kérdésre, hogy melyik hadsereg ezredese, azt válaszolta, hogy az Egyesült Nemzeteké.

Majd hozzátétette, hogy poszttraumatikus stressz gyötri, és meg kell, hogy igya az idegnyugtató tablettáit. Egyébként pedig az összes halászati engedéllyel rendelkezik és holnap nyújtja be a horvát állampolgárság megszerzése iránti kérelmét.

Fáj a szívem Horvátországért. Képviselőjelöltként indulok a következő parlamenti választásokon és mindenkit letartóztatok. Felszámolom a szervezett bűnözést!

Részleteket azonban nem árulhat el, mert 

kémelhárítóként az ENSZ-nek és a NATO-nak dolgozik.

A horvát Jutarnji List  2018-ban többek között az alábbiakat írta róla, hogy az akkor 39 éves szlovén állampolgárságú diplomata édesanyja horvát. EU-diplomataként horvát, szerb, montenegrói missziókban vett részt. 

A Belga Királyi Katonai Akadémiát Brüsszelben végezte el. Titkosügynökként a koszovói illegális emberi szervkereskedelmet vizsgálta ki.

Emellett az EU korrupcióellenes ügynökségénél, az OLAF-nál horvát rendőrségi járművek korrupciógyanús közbeszerzési ügyében is feljelentést tett.

Špela Cimerman utolsó diplomáciai missziója  2016. április 4-én ért véget, amikor is a Boko Haram zendülői megtámadták őket. Tizenhárom katona esett el az incidensben. Őt 12 társával együtt foglyul ejtették.

Egy kemping bungalójában tartottak minket fogva. Kiszabadulásom után hat műtéten estem át. Kiverték az összes fogamat és eltörték az állkapcsom.  A nyílt lábszárcsonttörésem következménye a térdprotézisem. Mind a 13 elesett katona hozzátartozóit meglátogattam, ezek nehéz pillanatok voltak 

– mondta el és a Jutarnji List újságírójának megmutatta a Boko Haram-tagok által okozott sérülései nyomait.

Ezek után az idegeim felmondták a szolgálatot. Egy Ljubljana melletti pszichiátriára kerültem. Egy pontot bámultam a falon, meg sem szólaltam, csorgott a nyál a szám széléről. Majd Mateja Svet szlovén síelőnő istápolt, a terapeutám lett. Gyerekkorom óta hiperaktív voltam, sportoltam, a gyermekkori barátaim győztek meg arról, hogy a hobbimra építsem üzleti karrierem. Megalapítottam a Sea Spirit egyesületet, majd online marketinges és könyvelői szaktudással is felvérteztem magam. Vállalkozásom tavaly már nyereséget is termelt, amit felszerelés vásárlására fordítottam.    

Az tény, hogy az 1990-ben, mindössze 22 évesen váratlanul visszavonult, hatalmas sítehetség, Mateja Svet (1988-as Calgary téli olimpián óriás-műlesiklásban ezüstérmet nyert, 1989-ben műlesiklásban világbajnok, hétszeres világkupa-futamgyőztes) jelenleg a ljubljanai pszichiátriai klinika pszichoterapeutájaként dolgozik.

Rovatok