Index Vakbarát Hírportál

A női műsorvezetőket is lecserélték Afganisztánban

2021. augusztus 19., csütörtök 18:50

A tálib hatalomátvétel óta  Afganisztánban több helyen lecserélték a női műsorvezetőket férfiakra, levették a szórakoztató műsorokat, az állami csatornán pedig muszlim prédikációk és a tálibok bejelentései láthatók, írta meg a Szabad Európa.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője kedden arról beszélt, hogy a magántulajdonban lévő médiumok továbbra is függetlenül működhetnek, az újságírók azonban nem sérthetik meg a

nemzeti vagy iszlám értékeket.

Azonban a gyakorlatban nem csupán az állami, hanem a kereskedelmi televíziók programja is megváltozott. Törölték a szórakoztató műsorokat, vetélkedőket, popzenei műsorokat. A női műsorvezetők többsége már nem kerül adásba. Sőt egyre gyakoribb, hogy az újságírók, különösen a női újságírók fenyegetéseket kapnak.

A főváros elfoglalása után mindössze néhány óra telt el, amikor az ország egyik legismertebb műsorvezetőjét, Sabnám Davrant kirúgták a közszolgálati televíziótól a többi női kollégájával együtt.

Davran a Facebookon azt írta, hogy 

miután a rendszert leváltották, munkába indultam. Nem veszítettem el a bátorságom, de sajnos nem engedtek be. Férfi kollégáim bejutottak, de engem megfenyegettek, azt mondták, hogy nem folytathatom a munkámat, mert a rendszer megváltozott. Ha a világ hallja a hangom, segítséget kérek, ugyanis veszélyben van az életünk.

Rovatok