Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnában a lakosság kevesebb, mint egyharmada használja kizárólag az ukrán nyelvet

2021. augusztus 19., csütörtök 08:29

Ukrajnában a lakosság kicsivel több, mint 30 százaléka használja kizárólag az ukrán nyelvet a mindennapi kommunikációban családtagjaival, illetve ismerőseivel – mutatott rá egy friss felmérés.

A Szociális Monitoring Központ által végzett felmérés eredményét kedden egy kijevi sajtótájékoztató keretében ismertették.

Az Ukrajnában élők 31,9 százaléka kizárólag az ukrán nyelvet használja a mindennapi érintkezésben, illetve az ukrán nyelvet részesíti előnyben (15,5 százalék). Valamivel kevesebben (27,1 százalék) válaszolták azt a megkérdezettek közül, hogy nagyjából egyenlő arányban beszélnek ukránul és oroszul is családtagjaikkal, illetve ismerőseikkel.

A válaszadók 13,6 százaléka az orosz nyelvet részesíti előnyben otthonában, további 11,3 százalékuk csak az oroszt használja a családi érintkezésben, míg 0,3 százalék válaszolta azt, hogy más nyelvet használ odahaza, mint például kárpátaljai nemzettársaink a magyart.

A megkérdezettek 24,5 százaléka a televíziós műsorokat (híradó, film, koncert és sportesemény) ukrán nyelven nézi, illetve az ukrán nyelvet részesíti előnyben (15,5 százalék). 35,3 százalék válaszolta azt, hogy nagyjából egyenlő arányban néz ukrán és orosz nyelvű tévécsatornákat. 8,9 százalék csak az orosz nyelvű, 0,2 százalék más nyelvű műsorokat néz.

Ami az írott sajtót illeti, 30,9 százalék mondta azt, hogy ukrán és orosz nyelvű újságot egyaránt olvas, további 23,5 százalék csak ukrán, 14,5 százalék főként ukrán, 10,9 százalék főleg orosz, 10,7 százalék csak orosz, 0.3 százalék pedig más nyelvű sajtóterméket részesít előnyben.

A felmérést a kutatóintézet augusztus 2. és 11. között végezte, 3012 személyt kérdeztek meg – számol be a Kárpáti Igaz Szó.

Rovatok