Index Vakbarát Hírportál

Navalnij: A korrupció okozta az afganisztáni összeomlást is

2021. augusztus 20., péntek 19:24

A korrupció elleni harcra és a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló oligarchák elleni fellépésre szólította fel a világ vezetőit Alekszej Navalnij pénteken, az ellene végrehajtott mérgezési kísérlet első évfordulóján – adta hírül az MTI. A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus véleménycikke három európai napilapban, a brit Guardianben, a francia Le Monde-ban és a német Frankfurter Allgemeine Zeitungban jelent meg. A Guardian szerint Navalnij a cikket még hétfőn, a börtönben diktálta le a védőügyvédeinek.

A politikus írásában először az Afganisztánban történtekre tért ki. Szerinte az összeomlás egyik oka az volt, hogy a Nyugat „nem vette észre az afganisztáni totális korrupciót, és hogy a nyugati vezetők nem szerettek őket zavaró kérdésekről beszélni”. A korrupció ideológiától függetlenül virágzik a „tekintélyuralmi internacionáléban Oroszországtól Eritreáig és Mianmartól Venezueláig” - hangsúlyozta a politikus.

Navalnij szerint a korrupció már régóta nemcsak ezeknek az országoknak a belső problémája, hanem szinte mindig az egyik legnagyobb globális kihívás, amellyel a Nyugatnak szembe kell néznie. Ezért felszólította a világ vezetőit, hogy gyakoroljanak nagyobb nyomást Oroszországra és más, korrupt országokra. A politikus mindezt a pénzügyi források megvonásával, valamint a korrupt hivatalnokok határozottabb szankcionálásával képzelné el.

Amíg személyre szabott szankciókkal nem sújtják az oligarchákat, elsősorban Putyin környezetét, amely modellként szolgál a világ összes korrupt hivatalnoka és üzletembere számára, minden korrupcióellenes nyugati retorika szemfényvesztés és üres szó marad

– írta Navalnij. A politikus az Instagramon  pénteken köszönetet mondott az orosz pilótáknak és mentőorvosoknak, akik megmentették az életét, miután kómába esett egy Szibériából Moszkvába tartó belföldi járat fedélzetén tavaly augusztus 20-án. Két nappal később egy berlini kórházba szállították. Német, francia és svéd laboratóriumok, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet tesztjei megállapították, hogy novicsok idegméreggel mérgezték meg. Az orosz hatóságok tagadják, hogy Navalnijt megmérgezték volna.

Navalnij őrizetbe vétele és bebörtönzése tömegtüntetéseket váltott ki, amire az orosz hatóságok a tüntetők tömeges őrizetbe vételével és a politikus szövetségesei elleni bűnvádi eljárás megindításával válaszoltak. Bezárattak ötven, a támogatói által működtetett internetes oldalt is „szélsőséges propaganda terjesztésének” vádjával.

Rovatok