Index Vakbarát Hírportál

Áder János is ott lesz a krími csúcstalálkozón

2021. augusztus 20., péntek 13:41

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke augusztus 23-án Ukrajnába látogat, ahol részt vesz a Krími Platform alakuló ülésén – tájékoztatta szerkesztőségünket a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A platform első, kijevi csúcstalálkozóján várhatólag elfogadják azt a közös nyilatkozatot, amely megerősíti a résztvevők Ukrajna függetlensége és területi integritása iránti elkötelezettségét, és felvázolja a Krímre irányuló nemzetközi politika kereteit

– olvasható a közleményben.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök áprilisban kapott meghívót az ukrán függetlenség harmincadik évfordulójának megünneplésére. Az évfordulóhoz kapcsoló rendezvénysorozatot Kijevben, augusztus 23–24-én tartják. 

Az esemény érdekességét az adja, hogy ez lesz az első kerek évforduló a Krím félsziget és Kelet-Ukrajna 2014-es orosz megszállása óta. Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök épp ezért szervezte a Krími Platform nevű csúcstalálkozót, amelyen azt szeretnék hangsúlyozni, hogy a nemzetközi közösség továbbra sem ismeri el a félsziget bekebelezésének jogosságát.

A csúcstalálkozóra egyébként Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács vezetőjét is meghívták. Az ukrán elnök által tavaly az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) csúcsán bejelentett, jövő héten tartandó Krími Platform alakuló csúcstalálkozóján ez idáig negyvenkét ország jelezte részvételi szándékát. A résztvevők pontos listáját az utolsó pillanatig nem fedik fel, attól tartva, hogy Moszkva nyomás alá helyezheti a csúcsra merészkedő nemzetközi partnereit. 

Az Indexnek exkluzív interjút adott Emine Dzsaparova első külügyminiszter-helyettes, aki maga is krími tatár származású, és 2014-ig újságíróként és műsorvezetőként Szimferopolban a krími tatár ATR csatornán dolgozott, tavaly óta pedig a platform megszervezésével foglalkozik. Az interjút ide kattintva olvashatja.

Rovatok