Index Vakbarát Hírportál

Az ellenállók beintettek az ultimátummal fenyegetőző táliboknak

2021. augusztus 22., vasárnap 18:06

A tálibok négy órát adtak pandzssiri ellenállóknak a tartomány átadására, de a területet vezetője, Ahmad Maszúd ezt határozottan elutasította – jelentette vasárnap az al-Arabíja pánarab hírtelevízió nyomán az MTI. 

A ríjádii központú tévé híradása szerint a radikális iszlamisták teljes készültségben vannak, hogy elindítsák a terület elfoglalására irányuló hadműveletet. Az al-Arabíja szerint azonban Maszúd leszögezte, hogy nem adja át a területet. Arra figyelmeztetett, hogy a háború elkerülhetetlen lesz, ha a tálibok elutasítják a párbeszédet. Maszúd a tálibok részvételével létrehozandó össznemzeti kormány felállítására szólított.

A másik pánarab hírtelevízió, a katari székhelyű al-Dzsazíra közölte vasárnap, hogy a tálibok a legközelebbi jövőben küldenek delegációt Maszúdhoz. A küldöttség megvitatja vele a pandzssiri helyzetet, és garanciákat ad arra, hogy a tartomány átadása esetén a teljesíteni fogják Maszúd követeléseit.

Dmitrij Zsirnov, Oroszország kabuli diplomáciai képviseletének vezetője szombaton azt mondta, hogy a tálibok  politikai hivatalának egyik képviselője arra kérte az orosz követséget, továbbítsa a pandzssiri ellenállás vezetőinek, hogy az iszlamista mozgalom párbeszédre és békés rendezésre törekszik.

Közben az 57 tagországot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) vasárnap megtartotta az afganisztáni helyzetnek szentelt tanácskozását, és közölte, hogy segítséget fog nyújtani a béke megteremtéséhez Afganisztánban, és a menekülők evakuálásához is.

Abdulla Abdulla, a legfelsőbb megbékélési tanács vezetője szombaton a Twitteren közölte, hogy tárgyalások folynak Pandzssir sorsáról, amelyet az ország tartományai közül egyedüliként nem foglaltak el a tálibok. A radikális iszlamista mozgalom, amely múlt vasárnap ismét hatalomra került Afganisztánban, az 1996-tól 2001-ig tartó uralma alatt sem tudta bevenni Pandzssirt.

A helyi ellenállást most Ahmad Maszúd vezeti, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúd, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia. Abdulla Abdulla egyébként Ahmad Sah Maszúd egyik közeli szövetségese volt.

Rovatok