Index Vakbarát Hírportál

Elárulva érzik magukat az amerikaiaknak dolgozó afgánok

2021. augusztus 23., hétfő 12:17

Brutális állapotokról számoltak be egy kiszivárgott diplomáciai táviratban a kabuli amerikai nagykövetség munkatársai. Joe Biden azóta az evakuáció felgyorsításáról számolt be, de vannak ellentmondásos értesülések.

„Mélyen csalódtak” az amerikai kabuli nagykövetség helyi munkatársai az amerikai evakuációs törekvésekben, úgy érzik, az amerikai kormány elárulta őket – derült ki egy diplomáciai táviratból, amely az NBC News birtokába jutott.

A szombaton küldött távirat szerint múlt szerdán arról értesítették a nagykövetség afgán munkatársait, hogy menjenek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérre, vigyenek magukkal ételt, és készüljenek nehéz körülményekre.

A távirat szerint azonban olyan brutális élményben volt részük, amire senki sem számított. Arról számoltak be, hogy a tálibok az ellenőrzőpontokon lökdösték, megütötték, leköpték és szidalmazták őket, továbbá bűnözők próbáltak előnyt kovácsolni a káoszból, miközben az amerikai hadsereg próbálta fenntartani a rendet.

Egyesek azt mondták, csaknem elszakadtak a gyerekeiktől a tömegben, mások pedig kórházba kerültek a tülekedésben szerzett sérüléseikkel. Volt, aki a hőség miatti kimerültségében összeesett.

Jobb lenne meghalni a tálib golyótól, mint újra szembenézni ezzel a tömeggel

– idézte a távirat a nagykövetség egyik munkatársát.

„Boldogan meghalok itt, de méltósággal és büszkeséggel” – mondta másvalaki, egy harmadik dolgozó pedig azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy előnyben részesíti az afgán elit azon tagjait, akiknek jó kapcsolataik vannak az Egyesült Államokban.

A nagykövetség egyik munkatársa arról számolt be, hogy a tálibok festékszóróval megjelölték az otthonát. A család kénytelen volt elhagyni a házat, de nem tudott eljutni a repülőtérre.

Az NBC által megszerzett távirat keltezése óta Joe Biden amerikai elnök vasárnap este arról számolt be, hogy felgyorsult a kimenekítés Afganisztánból, már 11 ezer ember hagyhatta el légi úton Kabult.

A demokrata politikus az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint arra is utalt, hogy bár bíznak benne, hogy nem lesz erre szükség, folynak a tárgyalások az augusztus 31-i határidő kitolásáról.

A Deutsche Welle ugyanakkor hétfőn arról számolt be a Reutersra hivatkozva, hogy egy tálib hivatalnok a hírügynökségnek azt mondta, a külföldi erők nem kezdeményezték a határidő meghosszabbítását.

Rovatok