Index Vakbarát Hírportál

Fosztogatás után jótékonykodásra szólítja Haitit a hírhedt gengsztervezér

2021. augusztus 23., hétfő 22:22

A hivatalos állami nyilvántartás szerint 2207-en meghaltak és 12 268-an megsérültek a múlt heti, a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengésben Haitin. Haiti polgári védelmi szervezete vasárnap bejelentette, hogy 344 személyt továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Mintegy 53 ezer lakóépület semmisült meg. 

A földrengés epicentruma a karibi szigetország délnyugati részét sújtotta, ám azt a főváros, Port-au-Prince lakosai is megérezték, akik pánikszerűen az utcákra rohantak. 

Az egyébként is elmaradott infrastruktúrájú országban az újjáépítés és a rászorulók segélyezése is rendkívül nehézkesen zajlik.  

Ráadásul csoportokba verődött bűnözők térítik el a segélyt szállító teherautókat, sőt még a mentőautókat is. A segélyszervezetek – derül ki az al-Dzsazíra cikkéből – így arra kényszerülnek, hogy a segélyeket költségesebb, de biztonságosabb módon, helikopterekkel juttassák el a rászorulóknak a táborokba.

Az újjáépítést az árvizek és a helyenként járhatatlanná vált bekötőutak is nehezítik. Előfordult, hogy tömegverekedés tört ki a kétségbeesett nélkülözők között a élelmiszersegélyként érkező gabonazsákok szétosztásakor.  

Vasárnap a főváros, Port-au-Prince egyik leghírhedtebb gengsztere egy Facebook-videóban bejelentette, hogy szövetséges bandái fegyverszünetet kötöttek, és segíteni fognak a segélyezésben.

Ha ez igaznak bizonyul, akkor lehetővé válhat a segélyosztás felgyorsítása, hiszen legalább a szervezett bűnözők felhagynának a csomagok kifosztásával. Jimmy Cherizier, más néven „Barbecue”, a G9 Forradalmi Erők vezetője Facebook-videóüzenetében a földrengéssel leginkább sújtott övezet, Haiti délnyugati félszigetének lakóihoz szólt:

Szeretnénk elmondani, hogy a G9 Forradalmi Erők és szövetségesei együttéreznek a szenvedőkkel

– mondta.

A G9 Forradalmi Erők és szövetségeseik részt vesznek a segélyezésben. Felkérjük minden honfitársunkat, hogy mutassanak szolidaritást az áldozatokkal azzal, hogy megosztják velük azon kevés javaikat, amiket birtokolnak

– szólította fel a gengsztervezér jótékonykodásra a lakosság nem bűnözésből élő részét.

Jimmy Cherizier-t több emberöléssel is vádolják. Magáról és szervezetéről azonban azt tartja, hogy a szervezete a gyenge állami intézmények szerepvállalását pótolja.

Haitin az egy főre eső GDP kevesebb mint kétezer dollár, a magyarországi egytizedét sem éri el. A 11,2 millió lakosú ország több mint fele a szegénységi küszöb alatt él a földrengéstől függetlenül is.

Rovatok