Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország kerítést épít a belarusz határra

2021. augusztus 23., hétfő 16:39

Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít Belarusszal közös határára – közölte Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter hétfő délután.

A tárcavezető arról is tájékoztatott a Twitteren, hogy emellett több katona fogja segíteni a határőrség munkáját. A Reuters hétfői tudósítása szerint Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes újságíróknak azt mondta: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök „kezére játszik”, ha több illegális bevándorlót engednek be Lengyelország területére.

Ők nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók, akiket a belarusz kormány hozott ide

– fogalmazott.

A brit hírügynökség felidézte, hogy jogvédő szervezetek komoly aggodalmakat fogalmaztak meg. Mikolaj Pietrzak, a migránsokat képviselő egyik ügyvéd a TVN24-nek azt nyilatkozta, hogy a bevándorlók helyzete rettenetes, megalázó, embertelen bánásmódban részesülnek.

Az MTI hétfői híre szerint az észt, a lett, a litván és a lengyel kormányfő közös nyilatkozatot adott ki, azt írva,

a Belarusz nyugati határain fennálló migrációs válságot a Lukasenka-rezsim tervelte ki és szervezte meg, és ez a szomszédos EU-tagállamok, valamint az egész Európai Unió elleni hibrid támadásnak számít.

Felszólították az ENSZ menekültügyi biztosát is: tegyen aktív lépéseket annak érdekében, hogy Minszket rábírják a nemzetközi kötelezettségvállalások betartására.

A nyilatkozat aláírói ugyanakkor leszögezték, készen állnak a szükséges segítségnyújtásra a nemzetközi menekültügyi joggal összhangban érkezőknek, egyúttal minden nélkülözhetetlen lépést megtesznek „a fehérorosz állam által szervezett minden további illegális bevándorlás” megakadályozására.

Rovatok