Index Vakbarát Hírportál

Andrzej Duda: ritka az olyan együttműködés, mint a lengyel-magyar barátság

2021. augusztus 23., hétfő 20:05

Mind Lengyelország, mind Magyarország tisztában van az Európa előtt álló kihívások súlyával, mindkét állam meghatározó szerepet kíván betölteni Európa jövőjének alakításában. Ezt írta Andrzej Duda lengyel elnök abban a levélben, amelyet a hétfőn megkezdődött 4. lengyel-magyar nyári egyetem résztvevőihez intézett.

A délkelet-lengyelországi Krasiczyn kastélyában tartott rendezvénysorozat megnyitóján felolvasott levélben Andrzej Duda hangsúlyozta: kevés példa akad két nemzet olyan együttműködésére, mint amilyen a lengyel-magyar barátságra jellemző, közölte a Portfolio.

A lengyel államfő meggyőződését fejezte ki, hogy „közeledik Közép- és Kelet-Európa növekvő jelentőségének időszaka”. A péntekig tartó nyári egyetem fő témája Európa jövője, a hazák Európájaként felfogott kontinensen Lengyelország és Magyarország számottevő szerepet akar betölteni, „megértve a közösség előtt álló kihívások súlyát, egyúttal megőrizve örökségüket, identitásukat és önrendelkezésüket” – fogalmazott Andrzej Duda a mintegy 150 lengyel és magyar egyetemistához intézett levelében.

Rovatok