Index Vakbarát Hírportál

Pácban a német konzervatívok a választás előtt

2021. augusztus 23., hétfő 15:41

A hétvégi németországi felmérés szerint a szociáldemokraták utolérték a konzervatívokat, így most az SPD fej fej mellett áll a CDU/CSU-szövetséggel.

Nem biztató a német konzervatív szövetség helyzete alig öt héttel a választások napja előtt. Támogatottságuk rekordalacsony szintre zuhant.

A friss közvélemény-kutatás szerint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) konzervatív szövetsége három százalékpontot vesztett. Eközben a szociáldemokrata párt (SPD) erősödött.

A jobb- és baloldal támogatottsága most egyaránt 22 százalékos.

Az INSA elemzése szerint a konzervatív szövetség sosem süllyedt még ilyen mélyre. A felmérés épp akkor készült, amikor Angela Merkel kancellár egy berlini kampányrendezvényen csatlakozott utódjelöltjéhez, Armin Laschethez, hogy megkísérelje megállítani a szövetség lejtmenetét.

Laschet abban bízik, hogy a szeptember 26-i választások után kancellárrá válhat, de SPD-s ellenfele, Olaf Scholz pénzügyminiszter az elmúlt hetekben egyre jobban teljesít, és alaposan megszorította.

BUNDESTAGSWAHL | Sonntagsfrage INSA/BILD am Sonntag

Union: 22% (-3)
SPD: 22% (+2)
GRÜNE: 17% (-1)
FDP: 13% (+1)
AfD: 12% (+1)
LINKE: 7%
Sonstige: 7%

Änderungen zur letzten Umfrage vom 14. August 2021

Verlauf: https://t.co/hsxgiA6QD4#btw #btw21 #BTWahl2021 pic.twitter.com/c77xoUbGHS

— Deutschland Wählt (@Wahlen_DE) August 21, 2021

Merkel szereplését több mint egy hete jelentették be, miután egy felmérés szerint a CDU/CSU-szövetség akkor még 23 százalékon állt, pedig alig egy hónappal korábban még harminc százalékot jegyeztek.

Merkel beszédében Laschetet – talán túlzó derűlátással – a „jövő szövetségi kancellárjának” nevezte.

A hétvégi közvélemény-kutatás letaglózó eredménye a konzervatív szövetségben riadalmat keltett. A kancellárjelölt Laschet nehezen viseli a kampányt, így már az is felmerült, hogy a konzervatívok egykori másik jelöltje, a bajor miniszterelnök, Markus Söder lép riválisa helyére. Söder azonban kizárta a cserét.

A Merkel és Laschet mellett fellépő Söder viszont elismerte, hogy „nagyon szoros lesz a verseny az elkövetkező hetekben”.

A Politico közvélemény-kutató intézet felmérése szerint egyébként a CDU/CSU-szövetség még mindig a szociáldemokraták előtt áll. Az előny ugyan tetemesen csökken, miközben az SPD a július végi 16 százalékról a legutóbbi felméréskor már elérte a húsz százalékot.

Koalíciós kilátások kérdőjelekkel

A többi jelentősebb mozgalom: a Zöldek, a piacpárti liberális Szabad Demokraták (FDP), a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) és a szélsőbaloldali Baloldal (Linke) párt támogatottsága változatlan.

Ha a választások napján, szeptember 26-án is ilyenek lesznek az eredmények, akkor egyik párt sem lesz képes egyedül kormányt alakítani. Valószínűleg több hónapig tartó tárgyalások után dől majd csak el a kormánykoalíció összetétele.

Az SPD és a CDU jelenlegi koalíciója már nem lenne életképes, mivel együtt sem tudnák a Bundestag képviselői helyeinek több mint a felét megszerezni. A választások előtt az egyik legfontosabb kérdés, hogy ki hajlandó koalícióra lépni, és kivel.

Jóllehet a németek nem közvetlenül a kancellárra szavaznak, a felmérések szerint Laschet személyes népszerűsége viszonylag alacsony. Az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz magabiztosan és tartósan a legnépszerűbb. A megkérdezettek 34 százaléka rá szavazna kancellárnak – írta a Deutsche Welle.

(Borítókép: Armin Laschet, a CDU/CSU-szövetség elnökének jelöltje és Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Angela Merkel (CDU) kancellár és Markus Söder, a CSU elnöke és Bajorország miniszterelnöke a CDU és a CSU központi kampányánk indításán 2021. augusztus 21-én. Fotó: Michael Kappeler / picture alliance / Getty Images)

Rovatok