Index Vakbarát Hírportál

Húszezer afgán menekültnek nyújt szállást az Airbnb

2021. augusztus 24., kedd 19:30

Bár az Airbnb Afganisztán-szerte kínál kiadó lakásokat és nyaralókat az oda látogatni kívánóknak, ezúttal az onnan menekülőknek ajánlottak fel ingyenes szálláslehetőséget világszerte. 

Az oldalukon szereplő felhívás szerint 20 ezer embernek támogatják, hogy fedél kerüljön a feje fölé azokban az országokban, ahol menekültkérelmet adtak be, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága elismeri jogosultságukat a nemzetközi védelemre. 

A szálláshelyre az airbnb.org honlapján lehet jelentkezni, amely a profitorientált szervezet afféle jótékonysági testvéroldala. Ezen keresztül  bárki fogadhat válsághelyzetben lévő embereket, feltéve, hogy egész lakása kiadható. Lakásokon belüli egy-egy szobára a koronavírus-járvány miatt nem vonatkozik az ajánlat.

A cég vezérigazgatója közösségi oldalán fejezte ki reményét, hogy akciójuk más üzleti vezetőket is hasonló lépésekre fog ösztönözni.

Az afgán menekültválság napjaink egyik legnagyobb humanitárius válsága. Felelősségünknek érezzük, hogy cselekedjünk

– fogalmazott Brian Chesky.  A számlát az Airbnb állja, de természetesen nem működne mindez a házigazdák segítsége nélkül – tette hozzá tweetjében.

Az elmúlt napokban elkeseredett emberek tízezrei kísérelték meg elhagyni Afganisztánt, miután a fővárost, Kabult is bevették a tálibok. A magyar kormány is mentőakciót indított, a Wizz Air egyik repülőgépével eddig 173 embert hoztak Magyarországra. 

Rovatok