Index Vakbarát Hírportál

Augusztus 31. az utolsó nap, nem maradnak Afganisztánban az amerikaiak

2021. augusztus 24., kedd 20:17

Nem hosszabbítják meg az amerikai csapatok afganisztáni kivonására kitűzött augusztus 31-i határidőt – jelentette be kedden Boris Johnson brit miniszterelnök a hét vezető ipari hatalmat tömörítő G7 csoport Afganisztánról szóló online csúcsértekezletét követően. Ez diplomáciai kudarcot jelent, ahhoz legalábbis amerikai hosszabbításra lett volna szükség, hogy a briteknek ne csak néhány napjuk maradjon evakuálni a közép-ázsiai országból.

Boris Johnson szerint a G7-tagállamok vezetői megállapodtak abban: az általuk a táliboknak szabott első számú feltétel az, hogy biztosítsák a biztonságos elvonulás lehetőségét augusztus 31-ig és azon túl is azoknak az afgán állampolgároknak, akik el akarják hagyni az országot.

Afganisztán nem válhat ismét a terrorizmust segítő országgá – visszhangozta a brit miniszterelnök a G7 közös állásfoglalását. 

A tálibok kedden tiltották meg az afgánoknak azt, hogy a kabuli repülőtérre meneküljenek, ahol nemzetközi összefogás keretében zajlik evakuálásuk, és figyelmeztettek: nem mennek bele abba, hogy a külföldi erők egy perccel is tovább maradjanak a kijelölt határidőn felül. Eddig mintegy 50 ezer embert menekítettek ki az országból.

A tálibok friss közleménye szerint nem szeretnék, hogy tehetséges emberek elhagyják az országot, ezért különböző ígéreteket tesznek biztonságuk garantálására, valamint a nők jogainak kibővítésére saját világszemléletük keretein belül.

Rovatok