Index Vakbarát Hírportál

A Financial Times is a WHO-főigazgató és a magyar külügyér közötti csörtéről cikkez

2021. augusztus 24., kedd 09:50 | aznap frissítve

A lap csütörtöki anyagában emlékeztetett arra, hogy Budapesten Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Szijjártó Péterrel közös sajtótájékoztatóján sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyes országoknak szándékában áll más nemzetek kárára oltani saját polgáraikat. Az igazgató azt is elmondta, hogy kérdéses az emlékeztető oltások hatásossága.

Mint azt megírtuk, a találkozón a főigazgató köszönetet mondott a magyar kormánynak a vakcinák adományozásáért, illetve Karikó Katalinnak úttörő munkájáért. Továbbá figyelmeztetett, hogy az oltóanyagok méltánytalan eloszlása termékeny táptalajt nyújt a vírus terjedéséhez. Bár az MTI-tudósításba nem került be, de ezzel összefüggésben Gebrejeszusz azt kérte, hogy halasszák el a harmadik dózis beadását.

Jelenleg még zajlik a vita, és nincs konszenzus arról, hogy az emlékeztető oltások hatásosak vagy nem. A harmadik oltások beadása helyett arra kéne koncentrálni, hogy ezeket a vakcinákat olyan országok kapják meg, ahol még az első és második oltást is kevesen kapták meg

– mondta el az igazgató.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 23-án

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 23-án

     Fotó: Mohai Balázs / MTI

Számos ország, mint Izrael, az Egyesült Királyság és Magyarország már megkezdte a harmadik oltások beadását, miközben világszerte növekednek az esetszámok a delta-variánsnak köszönhetően, jegyezte meg a Financial Times.

Gebrejeszusz hétfőn arra szólított fel, hogy két hónapig ne adjanak be harmadik oltást az országok, miután számos ország, köztük az Egyesült Államok bejelentette, hogy fontolgatják az emlékeztető oltások beadását.

Az Egyesült Államok múlt héten szerdán közölte, hogy szeptembertől megkezdik a harmadik dózis beadását.

Gebrejeszusz elmondta, hogy azoknak az országoknak, amelyek élen járnak a vakcinák előállításában, nagyobb szolidaritást kéne vállalniuk, és biztosítaniuk kéne, hogy az oltóanyagok világszerte elérhetőek legyenek.  

A globálisan eddig beadott 4,8 milliárd dózis hetvenöt százaléka csupán tizenkét országban került felhasználásra.

Csalódott vagyok. Ezt vakcinaigazságtalanságnak vagy vakcinanacionalizmusnak nevezhetjük. Ez egyszerűen tragikus

– fogalmazott Gebrejeszusz. 

Rovatok