Index Vakbarát Hírportál

Fogalmuk sincs a koronavírus eredetéről a hírszerzőknek

2021. augusztus 25., szerda 16:50 | aznap frissítve

Joe Biden amerikai elnök májusban bízta meg az amerikai hírszerzést azzal, hogy három hónapon belül készítsen jelentést a koronavírus eredetére vonatkozóan. A Washington Post szerint a jelentés most elkészült.

A riport egyelőre még nem nyilvános, de az amerikai lappal két bennfentes közölte:

a hírszerzők sem tudtak konszenzusra jutni egymás közt abban a kérdésben, hogy a vírus természetes úton, a denevérről terjedt-e az emberre, vagy egy kísérleti laborból szökött ki Vuhanban. 

A riport feladata azt lett volna, hogy végre egyértelműsítsék a vírus eredetét. Avril Haines, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője viszont már a vizsgálat idején, júniusban közölte: nem biztos, hogy ezt sikerül megtenni, mivel nem rendelkeznek elegendő információval. 

A jelentést a következő napokban várhatóan nyilvánosságra hozzák. Úgy tudni, hogy két amerikai hírszerző ügynökség inkább a természetes úton való terjedést tartotta valószínűnek, egy harmadik viszont a laborszökevény-koncepció mellett foglalt állást.

Augusztusban egyébként a Vuhant megjárt WHO-expedíció vezetője, Peter Ben Embarek újabb felvetést vázolt fel arra vonatkozóan, miként törhetett ki a koronavírus-járvány, amely lényegében egyesíti a denevértézist és a laborszökevény-tézist. 

Rovatok