Index Vakbarát Hírportál

Szlovák elnök: Malina Hedvig ügye miatt a mai napig szégyenkezni lehet

2021. augusztus 25., szerda 21:53

Malina Hedvig ügye a mai napig egyet jelent a jogállamiság csődjével – jelentette ki Zuzana Caputová. Az Új Szó beszámolója szerint a szlovák államfő, a nő ellen elkövetett támadás 15. évfordulója alkalmából beszél erről.

Nem szabad hagyni, hogy a magyar nemzetiségű, akkori diáklányt ért igazságtalanság a feledés homályába vesszen – mondta Caputová.

Hozzátette: az államapparátus ahelyett, hogy az áldozatot segítette volna és igazságot szolgáltatott volna neki, megfenyegette Malina Hedviget. 

Az államapparátus ellene fordult – egy átlagpolgár ellen. Az államhatalmat gyakorlók úgy forgatták ki a törvényt, hogy végül őt akarták bíróság elé állítani, nem pedig azokat, akik megtámadták

– fogalmazott az államfő.

Caputva azt is kifogásolta, hogy míg az elkövetőket sohasem vonták felelősségre, azzal szemben Malina Hedvignek Szlovákiából el kellett menekülnie. „Később ugyan bocsánatkérésben részesült, de ez csak részleges elégtétel mindazokért a megaláztatásokért, amelyeket évekig el kellett viselnie” – írta az államfő. 

Malina Hedvig ügye – akit 2006-ban vert meg két szlovák férfi Nyitrán – a mai napig nem jutott nyugvópontra. A legutóbbi fejlemény az volt, hogy 2018 májusában ötödszörre is meghosszabbították a nyomozást az ügyében, de pár hónappal később, novemberben le is állították azt.

Rovatok