Index Vakbarát Hírportál

„Ha visszamegyek Afganisztánba, meg fogok halni”

2021. augusztus 26., csütörtök 18:47

Aggódnak a családjukért az Indiában tanuló afgán egyetemisták. Az országban húszezer afgán menekült is él, akik attól tartanak, nem maradhatnak.

Félve tekint a jövőbe az a többmilliónyi fiatal afgán, aki szüleihez képest viszonylagos szabadságban nőtt fel, és most attól tart, a tálib hatalomátvétel mindezt megszünteti – számolt be a BBC.

A brit közmédia riportere Indiában élő afgán egyetemistákkal beszélt, akik most kétségbe vannak esve, mit tartogat a jövő nekik és a családjuknak.

A BBC szerint ugyan a legtöbben biztonságban érzik magukat Indiában, nagyon aggódnak a családjukért. Egy képzőművészetet tanuló fiatalembernek – aki már hét éve lakik Indiában – három lány- és egy fiútestvére él Afganisztánban a szüleikkel. Mint mondta, arról álmodott, hogy tanulmányai végeztével hazatér tanítani, de most úgy tűnik, ez az álom szertefoszlott.

Mi az a generáció vagyunk, amelyik viszonylagos szabadságba született, a mobiltelefonok és a közösségi média korába. Fogalmunk sincs, milyen a polgárháború. Az édesanyám elmondta, milyen volt, amikor a nők nem járhattak iskolába és kötelező volt burkát hordaniuk

– mesélte.

Egy férfi arról beszélt, hogy mintegy húszezer afgán él évek óta menekültként Indiában, és most állandó menedéket szeretnének kapni, de tartanak attól, hogy a kérelmüket elutasítják.

Nem mehetek Afganisztánba. Ha odamegyek, tudom, hogy az életem veszélybe kerül, tudom, hogy meg fogok halni

– mondta egy lány.

Rovatok