Index Vakbarát Hírportál

Rettegnek az afgán keresztények

2021. augusztus 26., csütörtök 19:07

Civil szervezetek kiemelt segítséget kérnek az Afganisztánból menekülő keresztényeknek Washingtontól.

Bajban vannak az afganisztáni keresztények a Catholic News Agency információi szerint. Faith McDonnell, a Katartismos Global anglikán keresztény civil szervezet igazgatója a hírügynökségnek azt mondta, értesülései szerint sok afganisztáni keresztény lemarad az evakuálást végző amerikai gépekről,

úgy tűnik, csak azok tudnak előbbre jutni a sorban, akiknek van valamilyen összeköttetése a repülőtéren.

Az amerikai külügyminisztérium úgynevezett P-2-es listáján szerepelnek azok a csoportok, akik előnyt élveznek az evakuációban. Köztük vannak a „veszélyben lévő nők”, az újságírók, tudósok, pilóták és a különböző kisebbségekhez tartozók, de a keresztények, vagy más vallási kisebbségek tagjai nincsenek külön megnevezve.

Az Egyesült Államok Vallásszabadság Bizottsága (USCIRF) szerdán arra kérte a Biden-adminisztrációt: az evakuáció során adjanak prioritást az afganisztáni vallási kisebbségeknek, elismerve, hogy már most is nagy veszélynek vannak kitéve, ami az amerikaiak teljes kivonulása után csak fokozódni fog.

A híradás szerint a keresztények nincsenek teljesen magukra hagyva. Glenn Beck amerikai jobboldali műsorvezető nonprofit szervezete, a The Nazarene Fund több mint 28 millió dollár adományt gyűjtött össze a keresztények kimenekítésére.

Beck egy Instagram-videóban arról számolt be, hogy legalább húsz nagy repülőgép áll rendelkezésükre és péntekig mintegy hétezer embert akarnak kihozni az országból. Elmondása szerint keddig 1200 embert tudtak kimenekíteni az első járatokkal. A kabuli repülőtéren azonban egyre kaotikusabb a helyzet, csütörtökön két robbanás is történt, és többen meghaltak.

Rovatok