Index Vakbarát Hírportál

EBESZ-tisztviselő: törekedni kell a békés megoldásra a kárpátaljai magyarok ügyében

2021. augusztus 26., csütörtök 12:23

A magyar külpolitikában mindig fókuszban kell lennie a határon túl élő magyar nemzeti közösségek támogatásának – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. A tárcavezető Kajrat Abdrahmanovot, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főmegbízottját fogadta Budapesten. A találkozón hangsúlyozta, hogy a kormány a határon túli magyarokra erőforrásként tekint, kapocsként Magyarország és a szomszédos államok között.

Kajrat Abdrahmanov közölte, hogy az ügyben rendszeres párbeszédet folytat az ukrán hatóságokkal is, és a kérdés a jövőben is napirenden marad.

Kifejtette: előrelépés jeleit látja az ügyben, és mindkét felet arra buzdítja, hogy keressék a kölcsönösen elfogadható megoldásokat, amelyekkel a kárpátaljai magyarok helyzete és a két ország közötti kapcsolat javítható.

Szijjártó Péter mindeközben arról beszélt, hogy bár a nemzetközi jog több ponton rögzíti a nemzeti kisebbségek jogait, ezek a garanciák sajnos nem mindig és nem mindenhol érvényesülnek.

Rámutatott, hogy Szlovákiával és Romániával korábban voltak súlyos konfliktusok, azonban jelentős előre lépések történtek az utóbbi években. Ukrajnában viszont jelenleg is rendkívül komoly kihívásokkal néz szembe a magyar közösség.

Elmondta, hogy a kormány ott is a megoldásra törekszik, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kisebbségi jogok érvényesülése nem kétoldalú kérdés, hanem nemzetközi jogi ügy. A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország mindent megtett a jószomszédi viszony érdekében, száztíz lélegeztetőgépet küldött Ukrajnába, a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett családok 2400 gyerekét üdültette, gazdaságfejlesztési programokat finanszírozott Kárpátalján.

Ezek után egyértelmű, legitim és jogos elvárásunk, hogy Ukrajna minden tekintetben biztosítsa a magyar nemzeti közösség jogainak érvényesülését

– fogalmazott a miniszter, aki korábban egy interjúban azt mondta, hogy el sem tudna képzelni a magyarnál őshonosabb népet Ukrajnában

   

Rovatok