Index Vakbarát Hírportál

Fejvesztve menekültek a britek, a nagykövetség padlóján hagyták a szövetségeseik névsorát

2021. augusztus 27., péntek 09:37 | aznap frissítve

A kabuli brit nagykövetség munkatársai az evakuált épület padlóján hagytak olyan dokumentumokat, amelyek a nekik dolgozó vagy hozzájuk állásra jelentkező afgánok személyes adatait tartalmazták – írja meg a Sky News.  

Az iratokat a The Times egyik újságírója találta meg kedden, amikor az afgán főváros tálibok által ellenőrzött, elhagyott diplomáciai negyedéből tudósított.

A papírokban szerepelt több követségi munkatárs neve és lakcíme, valamint olyan afgánok önéletrajzai, akik tolmácsnak jelentkeztek a nagykövetségre. 

A lap szerint az érintett személyek között vannak, akiket már az Egyesült Királyságba menekítettek, de olyanok is, akik maradtak Afganisztánban.

Mint azt megírtuk, az amerikai hatóságok átadtak egy listát a táliboknak, amin amerikai állampolgárok, zöldkártyával rendelkezők, valamint az amerikaiak civil afgán segítőinek a neve szerepel. A névsor azért készült, hogy az azon szereplők bejuthassanak a katonák által lezárt területre, de a lépést politikusok és a hadsereg tagjai is élesen bírálják, a tálibokra ugyanis jellemző, hogy bosszút állnak azokon, akik együttműködtek az amerikaiakkal a háború húsz éve alatt.

Rovatok