Index Vakbarát Hírportál

Aznap számtalan életet mentettem meg - mondta az a rendőr, aki lelőtt egy tüntetőt a Capitolium ostrománál

2021. augusztus 27., péntek 13:53

Exkluzív interjút adott NBC Newsmak az a rendőr hadnagy, aki lelőtte Ashli Babbittet, a légierő veteránját a Capitolium ostroma alatt. Michael Byrd hadnagy felidézte a zavargások napján történteket, azt hogy hogyan változtatták meg azok az események az életét és azt is megosztotta, hogy úgy érzi, hogy helyesen cselekedett. 

Az Index korábban beszámolt róla, hogy több rendőr is öngyilkosságot követett el azok közül, akik szolgálatban voltak a Capitolumnál az ostrom idején, az utolsó ilyen eset augusztus elején történt. 

Michael Byrd fejében nem fordultak meg ilyen önpusztító gondolatok. Elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt kevés rendőr volt a Capitoliumon és semmilyen előjele nem volt annak, hogy ilyen erőszakos cselekményekre kell készülniük. Ő úgy gondolja, és ezt a hatósági vizsgálat is megerősítette, hogy egészen az utolsó pillanatig kivárt és csak akkor használta a fegyverét, amikor ez már elkerülhetetlen volt. 

Próbáltam várni, amíg csak tudtam. Reméltem és imádkoztam, hogy senki ne próbáljon belépni az ajtón. Azonban ők megtagadták a felszólításaimat, ezért meg kellett tennem a megfelelő lépéseket, hogy megmentsem a kongresszus tagjainak és magamnak, valamint tiszttársaimnak az életét 

– fogalmazott a rendőr hadnagy, aki rutinosnak számít a munkájában, hiszen 28 éve látja el a szövetségi törvényhozás épületének védelmét. A tapasztalt tiszt kifejtette, hogy amikor a történtek után kiszivárgott a neve, különösen amikor azt közzétették különféle szélsőséges webhelyeken szörnyű irányba fordult az élete. Hónapokig bujkált, miután halálos fenyegetések és rasszista támadások özöne zúdult rá. Ezt csak fokozta, hogy 35 éves áldozatából, aki Donald Trump elnök elkötelezett híve volt mártírrá avatta a republikánus média. A volt elnök még olyan híreket is terjesztett, hogy Michael Byrd egy magas rangú demokratának dolgozott. 

Tudom, hogy aznap számtalan életet mentettem meg. Tudom, hogy a kongresszus tagjai, valamint tiszttársaim és munkatársaim is komoly veszélyben voltak. És az én munkám az ő védelmük 

– összegezte Michael Byrd, aki arról is beszélt, hogy nem tudta, hogy az általa lelőtt személynél van-e fegyver, azt pedig, hogy nő az illető is csak aznap késő este tudta meg.

Rovatok