Index Vakbarát Hírportál

Egy egész katonai bázis repült a levegőbe Kazahsztánban

2021. augusztus 27., péntek 11:18

Öt ember meghalt, több mint kilencven pedig megsérült egy kazah katonai bázison, miután a kitört tűz átterjedt a lőszerraktárakra, ahol láncrobbanásokat indított el. 

A lángok a Zsambili terület az egyik körletének raktárában csaptak fel, ahol a többi között az utászalakulatok robbanószereit, több mint ötszáz tonna trotilt tároltak. Mintegy hétszáz négyzetméteren égett az épület, a tüzet pedig tucatnyi detonáció követte. Ezek következtében két kilométeres sugárban repültek szanaszét a repeszek, és még több épületet lobbantottak lángra.

Helyi hírügynökségi közlések szerint mind az öt halott katona, aki a tűzoltásban segédkezett, amikor a robbanások történtek. Nyolcvannyolc ember szorult orvosi segítségre, 28-at kórházban ápolnak, hatuk állapota súlyos. A katonai körletben szolgáló hadköteleseket a megye más katonai egységeihez menekítették.

A raktár egy főútvonal közelében van, amely a dél-kazahsztáni Taraz városát köti össze az ország legnagyobb városával, Almatival, ezért a térség közlekedése is megbénult. A hatóságok lezárták a forgalom elől az oda vezető főutat és vasútvonalat, és megkezdték a közeli települések evakuálását. 

A lángok elfojtásához lánctalpas tűzoltóautókat vetettek be, és a helyi katasztrófavédelmi erők egységeit is bevonták, de egyelőre nem tudni, mikorra sikerül megfékezni a lángokat.

Nurlan Jermekbajev kazah védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy kész lemondani a történtek miatt, de a tárca szerint egyelőre a robbanások következményeinek a felszámolása a legfontosabb feladat.

Rovatok