Index Vakbarát Hírportál

Mussolini öccséről akart parkot elnevezni, lemondott

2021. augusztus 27., péntek 18:04

Bocsánatot kért és lemondott Claudio Durigon olasz jobboldali politikus, miután szülővárosa egyik parkját Mussolini öccsének nevére akarta visszakeresztelni. Javaslatából nagy botrány lett az olasz politikában.

Lemondott államtitkárhelyettesi hivataláról az olasz jobboldali Liga egyik parlamenti képviselője, aki Benito Mussolini öccséről akart elnevezni egy parkot a szülővárosában – számolt be pénteken az Euronews.

Két hete az MTI is beszámolt a névváltoztatási ügyről. A helyiek körében közkedvelt hely, a Rómától délre fekvő Latina egyik parkja korábban már viselte Arnaldo Mussolini nevét.

A város vezetése 1992-ben a szicíliai maffia elleni küzdelemben jelentős szerepet játszó, majd az alvilág által meggyilkolt két vizsgálóbíró Giovanni Falcone és Paulo Borsellino után Falcone-Borsellino parkra keresztelte át.

Arnaldo Mussolini a fasiszta rendszer támogatójának számító Popolo d'Italia című lap egyik vezetője volt, 1931-ben halt meg – idézte fel az MTI.

Claudio Durigon azzal érvelt, hogy a park korábbi elnevezése a város történelméhez tartozik. Javaslata komoly tiltakozást váltott ki az olasz politikában, az Öt Csillag Mozgalom azzal fenyegetőzött, hogy ha nem mond le, bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a Draghi-kormány ellen, amelynek a Liga is tagja.

Claudio Durigon csütörtöki lemondó levelében úgy fogalmazott, a javaslata jó szándékú volt, de elismeri, hogy hibát követett el, és ezért bocsánatot kér. Hangsúlyozta, a vele szemben megfogalmazott vádakkal ellentétben nem fasiszta és soha nem is volt az.

Rovatok