Index Vakbarát Hírportál

New York Post: tálib halálosztag férhet hozzá az amerikaiak biometrikus adatbázisához

2021. augusztus 28., szombat 10:58

A tálibok megkezdték egy Al Isha nevű speciális egység bevetését, amelynek célja azoknak az afgánoknak a levadászása, akik együttműködtek az amerikaiakkal és szövetségeseikkel. Minderre amerikai biometrikus technológiát és adatbázisokat használnak – írta meg a New York Post

Az amerikai bulvárlap szerint Navazuddin Hakkáni, az egység egyik szakaszvezetője a Zenger Newsnak elmondta, hogy amerikai gyártású szkennereket használnak, és birtokában vannak egy kiterjedt, amerikaiak által felépített biometrikus adatbázisnak. Ezzel képesek bármely személyt azonosítani, aki segített a NATO-erőknek, vagy az Indiai hírszerzésnek dolgozott. Azokat az afgánokat, akik megpróbálják tagadni vagy kisebbíteni szerepüket, azokkal a részletes feljegyzésekkel szembesítik, amiket az amerikaiak hagytak az országban fejvesztett menekülésük közepette. 

Az Al Isha egység létezését a tálibok mindeddig hivatalosan nem ismerték el, a Murdoch-birodalomhoz tartozó New York Post csak általánosságban hivatkozik a meglehetősen ismeretlen Zenger Newsra a hír közlésekor, amelyről semmilyen mérvadó forrás nem számol be. 

Az amerikai hatóságok egyelőre nem közölték, hogy az általuk használt hétezer kéziszkennerből hányat hagyhattak hátra vagy hogy a biometrikus adatbázist képesek-e távoli hozzáféréssel törölni.  Gyakorlatilag csaknem mindenkinek, többek között tolmácsoknak, ápolóknak és adminisztratív dolgozóknak az ujjlenyomata és biometrikus adatai adatbázisba kerültek, akik az elmúlt tizenkét évben az amerikai hadseregnek, vagy az afgán kormánynak dolgoztak. 

A Pentagon, a külügyminisztérium, a State Department és a Fehér Ház eddig nem válaszolt a sajtó által feltett kérdésekre. 

Mint azt megírtuk, korábban az amerikai hatóságok átadtak egy listát a táliboknak, amin amerikai állampolgárok, zöldkártyával rendelkezők, valamint az amerikaiak civil afgán segítőinek a neve szerepel. A névsor azért készült, hogy az azon szereplők bejuthassanak a katonák által lezárt területre, de a lépést politikusok és a hadsereg tagjai is élesen bírálják, a tálibokra ugyanis jellemző, hogy bosszút állnak azokon, akik együttműködtek az amerikaiakkal a háború húsz éve alatt.

Rovatok