Index Vakbarát Hírportál

Odavágtak az amerikaiak, likvidálták az Iszlám Állam egyik tagját

2021. augusztus 28., szombat 07:39

A hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnokság (Centcom) közlése szerint az amerikai erők halálos dróncsapást mértek a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban az Iszlám Állam egyik tagjára, aki vélhetően részt vett az amerikai erők ellen Kabulban elkövetett támadások tervezésében. A dzsihádista egy autóban ült, mikor a támadás érte. William Urban szóvivő azt mondta, nem tudnak civil áldozatokról.

Egy neve elhallgatását kérő védelmi tisztségviselő az AP amerikai hírügynökséggel közölte: a dróncsapást Lloyd Austin védelmi miniszter rendelte el, Joe Biden elnök hagyta jóvá.

Nem tudni, hogy a célszemélynek köze volt-e konkrétan ahhoz a csütörtöki kabuli öngyilkos merénylethez, amelyet a fővárosi repülőtér egyik kapuja közelében követtek el, ahol afgánok ezrei próbáltak elkeseredetten bejutni, hogy őket is evakuálják a tálibok által újra elfoglalt országból. A Bloomberg különböző forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a megölt dzsihadistának nem volt közvetlen köze a kabuli merénylethez, de benne volt más, jövőbeli támadások tervezésében.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő az AP-nek elmondta: a merényletben használt robbanómellény több mint 11 kilogrammnyi robbanószert tartalmazott, miközben az öngyilkos merényleteknél általában 2-4 kilónyi robbanószert használnak fel.

A légicsapás beváltotta Joe Biden csütörtöki fenyegetését, amely szerint a merénylet hátterében álló terroristákat „le fogják vadászni”. A Pentagon vezetői pénteken újságíróknak azt mondták, hogy felkészültek bármilyen megtorló akcióra, amelyet az elnök elrendel. Jelenleg is vannak lehetőségeink – mondta Hank Taylor vezérőrnagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága nevében.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője közölte: Bident pénteken figyelmeztették újabb támadás veszélyére a következő napokban a kabuli repülőtérnél, mindazonáltal – mint mondta – minden védelmi intézkedést megtesznek a repülőtéren.

Ismét figyelmeztetést adtak ki a kabuli repülőtérre

Az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetsége újabb figyelmeztetést adott ki szombaton kora reggel a kabuli repülőtéren tartózkodó állampolgárai számára.

A repülőtér Abbey kapujánál, a Keleti kapunál, az Északi kapunál és az Új Belügyminisztériumi kapunál tartózkodó minden amerikai állampolgárnak azonnal el kell hagynia a helyszínt – írta frissített figyelmeztetésében a nagykövetség.

Továbbra is érvényben van a képviseletnek az a tanácsa, hogy az amerikai állampolgárok ne utazzanak ki a repülőtérre.

Hasonló, a reptér bizonyos kapuira vonatkozó figyelmeztetést adott ki a képviselet néhány órával a repülőtérnél csütörtökön elkövetett robbantásos merénylet előtt is, amelyben emberek tucatjai vesztették életüket, köztük 13 amerikai katona. A reptér egyik kapujánál történt öngyilkos merénylet kitervelőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

A Pentagon szerint nem került tálib ellenőrzés alá a kabuli reptér

A kabuli repülőtér semmilyen tevékenysége nem került a tálibok ellenőrzése alá – jelentette ki pénteken John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, cáfolva tálib vezetők azon nyilatkozatait, amelyek szerint a tálib erők átvették volna a repülőtér nagyobb része feletti irányítást.

Egyik kaput sem ellenőrzik, és nincs ellenőrzésük a repülőtér semmilyen tevékenysége felett sem. Mindez az amerikai hadsereg ellenőrzése alatt áll – mondta Kirby.

Előzőleg két magas rangú tálib illetékes is azt közölte, hogy a repülőtér több részét is már a tálib erők ellenőrzik, és készek a teljes ellenőrzést átvenni ezen a hétvégén, amint befejeződik az amerikai erők kivonulása.

A franciák befejezték az evakuálást

Franciaország lezárta az afganisztáni fővárosban folytatott evakuációs műveleteit - közölte a Twitteren péntek éjjel Florence Parly védelmi miniszter.

Közlése szerint Franciaország a továbbiakban is segítséget fog nyújtani azoknak, akiknek védelemre van szükségük Afganisztán elhagyásához.

A kimenekítési művelet során közel háromezer embert, köztük 2600 afgánt vittek Franciaországba 

– mondta Parly.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ezzel egyidejűleg kiadott, Parlyval közös nyilatkozatában azt mondta, hogy országa kapcsolatot tart majd fenn az Afganisztánban hatalomra került tálib vezetőkkel annak biztosítására, hogy a magukat veszélyben érző emberek elhagyhassák az országot a francia evakuációs műveletek befejezését követően is.

Le Drian a közös nyilatkozatban azzal magyarázta a kabuli repülőtérről folytatott francia menekítési műveletek péntek esti lezárását, hogy az amerikai erők gyors távozása miatt már nem lehetett garantálni a biztonságot.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy az afgán fővárosban elkövetett robbantásos merénylet ellenére Franciaország még több száz afgán kimenekítését tervezi a kabuli repülőtérről. Clément Beaune, Franciaország Európa-ügyi államtitkára pedig pénteken azt közölte: elképzelhető, hogy péntek este után is folytatják az evakuálásokat, de „óvatosan kezelik” a kérdést.

(Borítókép: Jon Songer az Amerikai Légierő kapitánya egy Predator drónt irányít. Fotó:  David Bathgate / Corbis / Getty Images)

Rovatok