Index Vakbarát Hírportál

A fenékfeltöltés kockázatos, olykor halálos szépészeti beavatkozás

2021. augusztus 29., vasárnap 18:53

Az eszményi cél Roger Nyúl nejének alkata, ami ötmillió forintért talán elérhető.

Nos, erről beszélünk, ide kattintva megtekintheti Jessica Rabbit testét.

„Imádom ezt a homokóra kinézetet” – idéz a New York Times egy houstoni hölgyet. „Vékony derék, csodálatos csípő.”

A 23 éves nő annyira beleszeretett Nyúl kisasszony alkatába, hogy áprilisban úgy döntött: mindenáron olyanná válna. Ehhez a helyi Dr. Patrick Hsu segítségét kérte. A plasztikai sebész egy 7400 dolláros (2,2 millió forint) mellkisebbítést és egy fenékfeltöltést, népszerű nevén brazil fenékemelést (Brazilian Butt Lift, azaz BBL) javasolt 9190 dollárért (2,75 millió forint), amit még megfejelt az altatás és a műtét díjával.

A BBL általában 15 ezer dollárba kerül, és a biztosító nem fedezi költségeit. Az eljárással a páciens derekáról, hasáról és hátáról zsírszövetet szívnak le, és ezt fecskendezik a hátsóba.

Olyan, mintha a pénzt a folyószámláról a betéti számlára helyeznénk át

– illusztrálta a módszert a hölgy.

Ezzel Dayyani egyike lett annak a több ezer nőnek világszerte, akik az egyik legnépszerűbb szépészeti műtétnek vetik alá magukat (mellesleg néhány férfi is megcsináltatja). Tavaly több mint negyvenezer fenéknagyobbítást végeztek – legalábbis az Aesthetic Society, az Esztétikai Társaság adatai szerint. A Google-ban a BBL kifejezésre 2021 januárja és májusa között havonta nagyjából kétszázezerszer kerestek rá.

A fenékfeltöltés azonban az egyik legvégzetesebb szépészeti beavatkozás. 

Egy 2017-ben közölt jelentés szerint 6000 BBL-ből egy-kettő halállal végződött, ami a legmagasabb halálozási arány a többi kozmetikai műtéttel összehasonlítva.

A brit plasztikai sebészek egyesülete azt javasolta tagjainak, hogy teljesen hagyjanak fel ezzel a beavatkozással, bár végleg betiltani nem sikerült.

A nőket azonban semmi sem tántorította el: Törökországba vagy Dél-Amerikába utaztak a műtétért, ahol lényegesen olcsóbb volt. És azután sem riadtak vissza, hogy egy izmiri klinikán legkevesebb két brit nő halt meg a BBL után.

A gyilkos plasztikai műtét

Viszonylag egyszerű a magyarázata, hogy a BBL-műtét miért veszélyes. A hátsóban rengeteg ér található. Némelyikük olyan átmérőjű, mint egy szívószál. Ezek a test legnagyobb gyűjtőerébe, a vena cava inferiorba, az alsó üres visszérbe, a szívhez vezető közvetlen vezetékbe torkollnak. A BBL során a zsírt egy kanül, azaz egy hosszú fémcső segítségével fecskendezik a fenékbe.

Az orvosok azonban néha nem tudják, hogy pontosan hova is injekcióznak. Elvétve tévedésből a farizomba vagy közvetlenül az alatta lévő izomba fecskendeznek zsírt.

A zsír ilyenkor egyenesen a szívbe és a tüdőbe juthat, A véráram elzárul, és azonnali halált okoz.

A magas halálozási arány miatt több amerikai sebészeti társaság 2018-ban biztonsági irányelveket dolgozott ki. A többi között azt ajánlották, hogy az orvosok hagyjanak fel az izomba történő injekciózással, és használjanak nagyobb eszközöket. Ellenkező esetben még azt sem tudják, hol a kanül hegye.

A figyelmeztetések dacára páciensek halnak meg, leginkább az úgynevezett „chop shopokban”. A magyarul talán hentesboltnak nevezhető, alacsony költségű rendelők jellemzően Las Vegasban, Los Angelesben és Miamiban találhatók.

A beavatkozást olyan orvosok végzik, akik nem feltétlenül rendelkeznek szakvizsgával, sőt még csak nem is sebészek.

Az eltelt nyolc évben az egyik ilyen orvos, Ismael Labrador nyolc páciense halt meg az általa vezetett klinikákon, közülük négyen az elszúrt BBL-kezelés következményeiben. A klinikák nevét 2016 óta kétszer is megváltoztatták, így az új páciensek számára szinte lehetetlenné vált az előzmények felderítése.

„A probléma nemcsak az, hogy ezek az orvosok nem megfelelően képzettek, hanem az is, hogy szélhámosként működnek. Nincs mód elérhetőségeik begyűjtésére, így arra sem, hogy figyelmeztetést küldjünk nekik az eljárás veszélyeiről” – mondta Dr. Steven Teitelbaum, azoknak az elismert sebészeknek az egyike, akik a biztonsági irányelveket megfogalmazták. Ő maga egyébként nem vállalkozik BBL-beavatkozásra.

Se nem brazil, se nem fenékemelés

Nem világos, hogy pontosan honnan kapta a brazil fenékemelés a nevét, mivel gyakorlatilag semmit sem emelnek fel. Az ugyan biztos, hogy Ivo Pitanguy brazil plasztikai sebésznek tulajdonítják az eljárás 1960-as években történt bevezetését, a térhódítása azonban Észak-Amerikában terebélyesedett ki 2010 táján.

Ebben nem kis szerepe volt Jennifer Lopeznek, Kim Kardashiannak és Nicki Minajnak.

Domború fenekük sokakban rajongó ámulatot vagy legalábbis hüledező tiszteletet ébreszt.

Ők mellesleg tagadják, hogy bármilyen műtéti segítséget vettek igénybe.

Maga az eljárás 1996-ban kapta a nevét, amikor egy oktatási tévésorozatban bemutatták a Dr. Leonard Grossman vezette operációt. Egy brazil nő leszívott zsírját a fenékbe fecskendezték. Az epizód címe A brazil fenék építése volt, így nyomban megszületett a becenév. A szerzők eredeti javaslata szerint, hogy az eljárást inkább Biztonságos bőr alatti fenéknagyobbításnak kellene nevezni.

Azóta a befecskendezett zsír mennyisége csak gyarapodott, miközben senki sem tudja biztosan, hogy ennek milyen hosszú távú következményei lehetnek.

Mi történik a zsírral, ha nagy mennyiségű halott zsírt juttatunk a fenékbe?

– hangoztatja Dr. Arthur W. Perry, egy New York-i plasztikai sebész. A Columbia Egyetem adjunktus sebészprofesszora annyira aggódik, hogy ő sem hajlandó BBL-t végezni.

Az élet is kockázatos

Dayyanit nem aggasztotta a halál. Bízott Dr. Hsu-ban, aki hét év alatt körülbelül 2000 BBL-t végzett, és másfél éves várólistája van. Ráadásul a páciensnek nem volt semmilyen alapbetegsége.

A nő filozofikus megközelítést választott:

Olyan, mint amikor az ember repülőre száll. Egy kicsit ideges, van egy kis kockázat, de azért mégis megteszi.

Jobban aggódott amiatt, hogy túléli-e a műtétet egy elszabott hátsóval. Dayyani ügyvédnek készül, és inkább amiatt voltak fenntartásai, hogy nem veszik majd olyan komolyan egy túlméretezett hátsóval. „Végül is szeretnék egy bíró előtt állni, de nem őrült külsővel. Csak úgy akartam kinézni, mintha extra sokat edzettem volna.”

A műtét nagyjából három órás volt, ami után úgy érezte magát, mintha pürésítették volna. A feneke egy feldagadt strandlabdára hasonlított, ami halálra rémisztette. Dr. Hsu azonban biztosította, hogy idővel összezsugorodik; a zsírnak csak kétharmada marad a testben.

Az első hetekben nem tudott ülni vagy a hátán feküdni. Hogy aludni tudjon, Dayyani egy lyukat vágott egy kerti székbe.

Ami a hátsóját illeti?

„Nyuszis” – állapította meg elégedetten. „Néhány régi ruhámat nem tudom felvenni, mert a fenekem nem fér a nadrágba. Viszont soha nem éreztem magam jobban.”

(Borítókép: Nicki Minaj. Fotó:  Gilbert Carrasquillo / Getty Images Hungary)

Rovatok