Index Vakbarát Hírportál

Ibizagate: elítélték a korrupciós botrányba keveredett osztrák alkancellárt

2021. augusztus 29., vasárnap 10:46 | aznap frissítve

Tizenöt hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott az úgynevezett Ibizagate korrupciós botrányba keveredett Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár. 

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt vezetőjét azzal vádolták, hogy közbeszerzéseket ígért egy magánkórháznak párt- és kampányfinanszírozásért. A 2017-es esetről, ahol egy magát egy gazdag orosz oligarchának kiadó orosz nő fűi a volt alkancellárt, egy videó is napvilágot látott, ami felveti annak gyanúját, hogy Strachét behúzták a csőbe. 

A történtek Strachénak FPÖ-s pályafutásába került, bár próbálkozott még a visszatéréssel a tavalyi bécsi helyhatósági választáson, amelyről az Index videós beszámolót készített

Strache volt főnöke, Sebastian Kurz (neki volt az alkancellárja, mert pártjuk koalíciós partner volt) azonban jól jött ki az ügyből, annak ellenére is hogy az Ibiza-botrányban hamisan tanúzhatott, és ezért vizsgálatot indítottak ellene. Az osztrák kancellárt szombaton ismét pártja, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) élére választották tisztújító kongresszusán. 

Rovatok