Index Vakbarát Hírportál

Robot lehet a mozgássérültek támasza

2021. augusztus 29., vasárnap 12:06

Egy francia mérnök járókeretet tervezett súlyosan mozgássérült gyermeke számára, amivel a fiú önálló lépéseket tudott tenni.

A kerekesszékbe kényszerült tizenéves a „Robot, állj fel!” utasítással aktiválja a vázszerkezetet, ami lehetővé teszi számára legalább a sétát. Édesapja a társalapítója annak a cégnek, amely exoskeletonokat épít, hogy a felhasználók naponta néhány órán át állva mozogjanak.

A robotváz egyelőre még kezdetleges. A személyre szabott exoskeletonnak sokkal könnyebbnek kellene lennie – állítják a vállalat mérnökei.

Egyikük, Jean-Louis Constanza volt 2012-ben a Wandercraft egyik társalapítója. A cégnek világos célkitűzése volt: olyan exoskeletonokat kívántak gyártani, amelyek lehetővé teszik, hogy a paraplégiások, a mozgáskorlátozottak és -sérültek szinte gond nélkül járjanak. A három alapító közül kettőnek voltak olyan szerettei, akik kizárólag kerekesszékben tudtak mozogni.

Robot, állj fel!” – adja ki tehát a parancsot a 16 éves Oscar Constanza, majd a testére szíjazott nagyméretű keret lassan, de biztosan felemeli, és a fiú elindul.

Oscar idegei – egy veleszületett neurológiai rendellenesség következtében – nem küldenek megfelelő jelet lábainak. A vállára, mellkasára, derekára, térdére és lábára erősített vázszerkezet azonban lehetővé teszi Oscar számára, hogy egyedül sétáljon át a szobán, majd visszaforduljon.

Segítség nélkül

„Korábban szükségem volt valakire, aki segített járni... ettől viszont függetlenebbnek érzem magam” – idézi Oscart a New York Post.

Édesapja, Jean-Louis Constanza, árgus tekintettel követi fia lépteit.

Egy nap Oscar azt mondta nekem: »apa, te robotikai mérnök vagy. Miért nem készítesz egy olyan robotot, amely lehetővé teszi, hogy járni tudjunk?

– emlékszik vissza a tervező arra, hogyan született az ötlet.

Akkor még nagyon derűlátó és bizakodó volt: „Tíz év múlva eltűnnek, vagy sokkal kevesebb kerekesszék lesz” – bizonygatta a fiának.

Világszerte más cégek is gyártanak exoskeletonokat, és javában versenyeznek azért, hogy minél könnyebbek, használatuk pedig egyszerűbb legyen. Egyesek a fogyatékkal élők járásának megkönnyítésére összpontosítanak, mások olyan megoldásokkal foglalkoznak, melyek kevésbé teszi fárasztóvá a gyári munkások mindennapi, állva végzett robotját.

A Wandercraft exoskeletonja, a külső váz, nemcsak támogatja, hanem szimulálja is a test mozgását. Constanza szerint több tucat franciaországi, luxemburgi és amerikai kórháznak adtak el belőle darabonként körülbelül 150 ezer euróért, valamivel több mint 54 millió forintért.

Magánszemélyek mindennapi használatára a robotváz egyelőre még nem elérhető.

A Párizs külvárosában élő Kevin Piette azonban kapott egyet. A 33 éves férfi tíz éve egy kerékpáros balesetben vesztette el járóképességét. Most távirányítóval a kezében sétál a lakásában.

Az helyettesíti az agyból nem érkezett információkat – magyarázta, mielőtt elkészítette volna a vacsoráját, amivel a konyhából átsétált nappaliba.

(Borítókép:  Jean-Louis Constanza segít 16 éves fiának, Oscarnak Párizsban 2021. július 9-én.  Christian Hartmann / REUTERS)

Rovatok