Index Vakbarát Hírportál

Megszelídült az Ida, de továbbra sincs biztonságban senki

2021. augusztus 30., hétfő 15:33 | aznap frissítve

Hatalmas pusztító erővel érkezett meg az Ida nevű hurrikán az Egyesült Államok déli partjaihoz vasárnap este. Az ötfokozatú Saffir–Simpson-skálán négyes erősségű hurrikán fákat csavart ki, tetőket bontott meg és tépett le, a geológusok jelentése szerint pedig még a Mississippi folyó egy szakaszán az áramlást is visszafordította a viharos erejű szél. A természeti katasztrófa miatt eddig egy ember vesztette életét Louisianában.

A hurrikán már közel sem akkora erejű, mint amilyen érkezésekor volt, trópusi viharrá gyengült, ám a térségben a villámáradások miatt aggódnak a helyiek.

Az Ida pusztítása miatt jelenleg Louisianában több mint egymillió háztartás maradt áramellátás nélkül. A CNN beszámolója szerint egy villanyoszlop összeomlott a Mississippi partjainál, az elektromos vezetékek a folyóban vannak, ezen a területen további 135 ezer háztartás van energiaellátás nélkül.

Az energiaellátás problémája azonban a legnagyobb gondot a kórházaknak jelenti. Az áramkimaradás és a vihar miatt több kórházban nehezebbé vált a betegek ellátása, ami leginkább a koronavírusos betegeket érinti. Két kórházban a vihar vízszivárgást okozott és megbontotta a tetőt, több tucat beteget máshová kellett szállítani a kialakult körülmények miatt.

Az Ida jelenleg a Mississippi délnyugati részén mozog, Louisiana egyes részein azonban továbbra is nagy a készültség az árvízveszély miatt. A meteorológiai előrejelzések szerint a hurrikán ma este felgyorsul, áthalad a Mississippin, majd északkelet felé veszi az irányt. Kedden Tennessee felé folytatja az útját.

Mivel a hurrikánok gyakori kísérői lehetnek a tornádók, ezért ma emiatt is aggódnak a helyiek. A meteorológusok a tornádók miatt figyelmeztetést adtak ki Mississippi, Alabama és Florida egyes részeire, ugyanis ezeken a területeken lesznek a legideálisabb körülmények ahhoz, hogy ezek a jelenségek kialakulhassanak.

Tizenhat évvel ezelőtt ugyanezen az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a Katrina hurrikán, amelynek következtében több mint 1800 ember vesztette életét. Az akkori vihar a legjelentősebb károkat New Orleansban okozta, miután a város területének mintegy nyolcvan százaléka víz alá került. A katasztrófa okozta károkat több mint 108 milliárd dollárra becsülték.

Rovatok