Index Vakbarát Hírportál

Belehalt sérülésébe a fejbe lőtt izraeli katona

2021. augusztus 30., hétfő 17:38 | aznap frissítve

Meghalt az az izraeli őrmester, akit közvetlen közelről lőtt fejbe egy palesztin tüntető. Beer-Sevában a Szoroka kórházban az orvosok kilenc napig küzdöttek Barel Hadaria Smueli életéért – számolt be a Jediót Ahronót című újság hírportálja. 

A zsidó állam kormányfője azt emelte ki, hogy az utolsó pillanatig harcolt az életéért.

Izrael biztonságát védve esett el, és nincsenek szavak, amelyek megvigasztalhatják családját

– fogalmazott Naftali Bennett. 

A kilenc nappal ezelőtti összetűzésben több száz palesztin próbált átmászni az Izraelt és a Gázai övezetet elválasztó betonkerítésen, Molotov-koktélokat és köveket dobáltak a túloldalra, a fal résein keresztül pedig lövéseket adtak le az izraeli határőrökre, miközben távolabbról az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet mesterlövészei lőttek át izraeli területre.
    
A mintegy három órán át tartó erőszakos tüntetésnek az izraeli katonák éles lőszerrel leadott lövésekkel és drónokról kilőtt könnygázgránátokkal próbáltak véget vetni. A palesztinok több tucat sebesültről számoltak be, akik többségét láblövés érte, ketten viszont később belehaltak a sérüléseikbe.

A palesztin tüntetések az utóbbi két hétben újultak ki a Gázai övezet határán, tiltakozásul az ellen, hogy Izrael a minap megszigorította a 2007-ben bevezetett blokádot. A Ynet hírportál szerint a palesztinok így akarnak nyomást gyakorolni amiatt, hogy a nyár elején megalakult új izraeli kormány nem hajlandó a Katarból érkező rendszeres pénzsegélyt a korábbi módszerek szerint készpénzzel teli bőröndökben beengedni az erezi átkelőn, hanem ragaszkodott ahhoz, hogy a támogatást a Palesztin Hatóság által ellenőrzött bankokon keresztül utalják át. 

Rovatok