Index Vakbarát Hírportál

Géppisztolyos tálibokkal a háta mögött ígér biztonságot a hírolvasó

2021. augusztus 30., hétfő 20:42 | aznap frissítve

Továbbra is zajlik az evakuáció Kabulban, augusztus 31-ig bezárólag azonban a nyugatiaknak el kell hagyniuk az országot. A helyzetet nehezíti, hogy az utóbbi napokban az Iszlám Állam helyi szervezete is akcióba lendült, és több terrortámadást hajtott végre.

Az első merénylet múlt hét csütörtökön történt. Két bombát is robbantottak a repülőtér közelében. Az akciónak több mint száz halálos áldozata volt: a legfrissebb adatok szerint 13 amerikai katona mellett 150 civil is meghalt. 

Tíz civil meghalt az amerikai dróncsapásban, vizsgálják az esetet

Azóta két támadás is történt Kabulban. Az egyiket még az amerikaiak hajtották végre vasárnap, akik állításuk szerint egy öngyilkos merénylőt hatástalanítottak.

Mint utólag kiderült, a támadásnak vélhetően civil áldozatai is voltak.

A BBC értesülése szerint egy család tíz tagja – köztük 6 gyermek – volt a dróntámadás áldozata.

Még nem vagyunk olyan helyzetben, hogy vitassuk az állításokat. Amint azt a Tábornok úr is elmondta, vizsgáljuk az esetet

– mondta John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője William D. Taylor tábornokkal közösen tartott sajtótájékoztatóján. Itt közölték azt is, hogy egy olyan járművet vettek célba, amelynek utasai közül legalább egy ember az Iszlám Állam tagja volt.

Az akciót a tálibok is elítélték, akik azt mondták, hogy az Egyesült Államok törvénytelenül hajtott végre katonai csapást az országukban. Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő azt mondta, hogy az amerikaiaknak először őket kellett volna tájékoztatniuk a potenciális fenyegetésről. 

A másik rakétatámadást az Iszlám Állam hajtotta végre hétfőn, ebben senki sem sérült meg, mivel a lövedékeket a reptér védelmi rendszerének sikerült hatástalanítania. 

122 ezer embert mentettek ki az amerikaiak, lassul az evakuáció

A Pentagon sajtótájékoztatóján azt is elmondták, hogy augusztus 14. óta összesen 122 ezer embert mentettek ki Afganisztánból. Vasárnap 26 katonai és 2 polgári repülőgép szállt fel összesen mintegy 1200 emberrel – közölték. 

Ez a művelet a kezdetektől fogva veszélyes volt, de most egy különösen veszélyes időszakba léptünk

– mondta John Kirby ezzel kapcsolatban.

A tévés műsorvezető biztonságot ígért, gépkarabélyokkal a hátában 

Mindeközben az Afghan TV-n nemrég egy szürreális adást sugároztak. A videóban a Peace Studio nevű politikai elemzőműsor vezetője mondja el azt, hogy senkinek sem kell félniük a táliboktól, akik még a sajtószabadságot is garantálják.

Miközben legalább nyolc ember áll mögötte, gépkarabélyokkal felfegyverkezve.

A brit kommandósok maradnak Afganisztánban

The Mirror értesülése szerint a brit Különleges Légi Szolgálat (SAS) 40 kommandósa vállalta, hogy az augusztus 31-i időpont után is az országban marad azért, hogy válaszcsapást adjanak a múlt hét csütörtöki merényletre. A brit védelmi minisztérium arra számít, hogy a tálibok is engedélyezni fogják a maradásukat. 

A kommandósok bázisa vélhetően Afganisztán délkeleti részén, a pakisztáni határ környékén lesz, és onnan fognak csapásokat végrehajtani az Iszlám Állam ellen. Nem elképzelhetetlen, hogy drónokkal, valamint amerikai vagy brit légi csapásokkal is fogják támogatni őket.

SŐT, MÉG AZ SEM, HOGY AZ ISZLÁM ÁLLAM ELLEN A TÁLIBOKKAL IS ÖSSZEFOGNAK.

Egy anonim forrás szerint a kommandósok döntését az magyarázza, hogy szoros kapcsolatokat ápoltak azzal az amerikai tengerészgyalogos alakulattal, amelynek tagjai életüket vesztették a robbanásban.

Tálibok az állatkertben

A Twitteren furcsa életképről tettek közzé egy fotót hétfőn. A képen a tálibok épp meglátogatják a kabuli állatkertet, és egy medvét tekintenek meg a kerítésen is átmászva. Néhányan még ide is elhozták magukkal a gépkarabélyt. 

Bírálta a kivonulást az alezredes, felmentették a tisztségéből 

Stuart Scheller amerikai tengerészgyalogos alezredest azután mentették fel parancsnoki tisztségéből, hogy videóüzenetben bírálta az amerikai katonai vezetést az afganisztáni kivonulás módja miatt. A felmentés után az alezredes bejelentette távozását a tengerészgyalogságtól – írja az MTI.

A közösségi médiában megjelentetett videóban Scheller, az iraki és afganisztáni háború veteránja „elszámoltatást” követelt a „katasztrofális” események ügyében. Hozzátette: az emberek dühösek, mert a vezetőik „cserben hagyták őket”, miközben „egyikük sem vállalja a felelősséget, és nem mondja azt, hogy ezt elszúrtuk”.

Nem azt mondom, hogy örökké Afganisztánban kellene maradnunk. Viszont felhasználta-e bármelyikük is a befolyását és a pozícióját arra, hogy azt mondja: »Hé, rossz ötlet kiüríteni a bagrami légi bázist, mielőtt mindenkit kimenekítünk?« Csinált bárki ilyet?

– tette fel a kérdést videójában.

„Követelem a felelősségre vonást minden szinten. Ha nem kapjuk meg, akkor én hozom el” – mondta ezután a videóban, majd idézte Thomas Jeffersont is, az Egyesült Államok alapító atyáinak egyikét, aki szerint „minden nemzedéknek szüksége van egy forradalomra”.

A videóban kiemelte David H. Berger tábornokot, a tengerészgyalogság parancsnokát, Lloyd Austin védelmi minisztert és Mark Milley tábornokot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét, mint akik szerinte felelősek a kivonulás módjáért és a kabuli reptérnél elkövetett merényletekért.

A videó közzétételét követően Schellert felmentették a parancsnokság alól. Jim Stenger őrnagy, a tengerészgyalogság szóvivője közölte, hogy ennek oka „a parancsoki képességeit illető bizalom elvesztése”. A Newsweek arról számolt be, hogy ezután az alezredes bejelentette azonnali hatályú távozását a haderőnemtől, hozzáfűzve, hogy ezzel feladja minden járandóságát. 

(Borítókép:  Tálib harcosok járőröznek Kabulban 2021. augusztus 19-én. Fotó: MTI / AP / Rahmat Gul)

Rovatok