Index Vakbarát Hírportál

Elmenekült Oroszországból Navalnij sajtótitkára

2021. augusztus 30., hétfő 21:47

Elhagyta Oroszországot a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki politikus sajtótitkára. Az orosz Interfax hírügynökség úgy tudja, hogy Kira Jarmis Helsinkibe távozott.

Egy moszkvai bíróság nemrégiben korlátozta Jarmis mozgásszabadságát azon a címen, hogy a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével vett részt a Navalnij szabadon bocsátását követelő tüntetések szervezésében. A 31 éves nő február 1-je óta volt házi őrizetben az ellene felhozott vád miatt, amelynek ügyében most hirdettek ítéletet. 

Jarmis szerint koncepciós vádakról volt szó, és fellebbezett a hatósági döntés ellen. Tény, hogy az orosz hatóságok a szeptemberi parlamenti választásokra tekintettel keményen felléptek az ellenzéki erőkkel szemben, Navalnij szövetségesei közül többen inkább külföldre menekültek, minthogy további korlátozásokkal, vagy akár börtönnel kelljen szembesülniük.

Alekszej Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti. Az Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert az orosz büntetés-végrehajtási szolgálat szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait, amikor németországi gyógykezelésre utazott. Az ügy előzménye, hogy a Putyin elnök egyik legélesebb bírálójának számító politikus ellen idegméreggel követtek el támadást, és csak a gyors orvosi beavatkozáson múlott, hogy életben maradt. A Kreml természetesen tagadja, hogy köze lenne a merénylethez, és a nyugati titkosszolgálatokra mutogat. 

Rovatok