Index Vakbarát Hírportál

Amerikai és NATO-zászlókkal letakart koporsókkal ünnepelnek a tálibok

2021. augusztus 31., kedd 18:39

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország nemzeti lobogóival és a NATO zászlajával letakart üres koporsókkal tartottak ünnepi diadalmenetet augusztus 31-én Afganisztán elfoglalását éljenezve a tálibok, miután húsz év után újra magukhoz ragadták a hatalmat a szövetséges haderő kivonulása végeztével – számol be róla a Daily Mail.

A brit lapon közzétett videofelvételen látható, ahogy a menetelésben részt vevők a magasba emelik a zászlókkal letakart üres koporsókat, miközben mások a tálibok zászlóit lengetik a kelet-afganisztáni Hoszt városában.

Nem csak Hosztban ünnepeltek, Kandahárban is ezrek vonultak utcára a tálibok zászlaival a kezükben azután, hogy az amerikai katonákat szállító utolsó evakuálási járat is elhagyta az országot. Kabulban tűzijátékkal és a levegőbe lövöldözéssel fejezték ki az örömüket az emberek.

Történelmi nap és pillanat ez (...) amikor felszabadítottuk országunkat egy nagyhatalomtól 

– mondta Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő a kabuli repülőtér kifutópályáján a tálib különleges erők tetőtől talpig amerikai felszerelést viselő tagjainak körében, kiemelve, hogy az elmúlt húsz évnek „nagy leckéül kell szolgálnia más megszállók és a világ számára”. Később már arról beszélt az afgán állami televízióban, hogy gondolkodnak a légi forgalom újraindításán, de ehhez előbb mindent rendbe kell hozni, és ha ez önerőből nem sikerül, akkor Katarhoz és Törökországhoz fordulnak majd segítségért. 

 Afganisztán végre szabad

– nyilatkozta az AP amerikai hírügynökségnek Hekmatullah Vasik, a tálibok egyik katonai vezetője, aki szerint a repülőtér katonai és polgári alkalmazottai egyaránt támogatják őket, és „minden békességes, minden biztonságos”, majd ismét arra kérte az afgánokat, térjenek vissza a munkahelyükre, majd megismételte a tálibok korábbi ígéretét, miszerint általános amnesztiát hirdetnek. 

(Borítókép: A tálib katonai egység tagjai 2021. augusztus 31-én a kabuli repülőtéren. Fotó: Wakil Kohsar / AFP)

Rovatok