Index Vakbarát Hírportál

Uniós biztos: Nem javul a jogállamisági helyzet Magyarországon és Lengyelországban

2021. szeptember 1., szerda 14:48

Magyarországon és Lengyelországban nem javult a helyzet jogállamiság szempontjából a legutolsó, tavaly szeptemberi jogállamisági jelentés óta − jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) szerdai ülésén.

Magyarországon és Lengyelországban továbbra is aggodalomra ad okot a bíróságok függetlenségének helyzete, és a magyar médiaszabadsággal, illetve a rendszerszintű korrupcióval is súlyos problémák vannak

− fogalmazott az uniós biztos, majd hozzátette: Magyarországgal szemben újabb kötelezettségszegési eljárás indult nemrégiben, mivel a magyar kormány megszegte az EU Alapjogi Chartájában foglalt jogszabályokat, amikor „olyan tartalmakat tiltott be, amelyek a születéskor meghatározott nemtől eltérő ábrázolást, illetve homoszexualitást foglalnak magukban”.

Didier Reynders szerint az új magyar törvény számos európai jogszabályt sért. Ugyancsak az alapjogokat sértő esetként emlegette azt, hogy „Magyarországon nem jelenhetnek meg LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex) témákat tartalmazó gyermek és mesekönyvek”.

Ez a határozat sérti a szerzői jogokat, a hagyományos nemi szerepektől való eltérés jogát, a véleményszabadságot és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát

− jelentette ki a politikus. A Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő hetes cikk szerinti eljárással kapcsolatban kijelentette: nagyon fontos az uniós tagországok kormányait tömörítő Európai Tanács napirendjén tartani a témát, egészen addig, míg az aggodalomra okot adó tényezők fennállnak a két országban. Mint mondta, az eljárás hosszú időt vesz igénybe, amely alatt érvényesülniük kell a hatályban lévő jogszabályoknak.

Rovatok