Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa Angela Merkel helyett véletlenül Vlagyimir Putyin szavait idézte

2021. szeptember 1., szerda 19:17

Kisebb tévesztés áldozata lett Ferenc pápa, amikor is a katolikus egyházfő a nyugati hatalmak felelőtlen politikáját bírálta az Afganisztánban kialakult helyzet nyomán – közölte a Sky News.

A pápa egy spanyol rádiónak nyilatkozva beszélt az amerikai kivonulással és a Talibán hatalomátvételével összefüggésben Afganisztán jövőjéről. Meglátásait egy idézettel támasztotta alá, amely így szólt:

Meg kell állítani azt a felelőtlen politikát, amely saját értékeit másokra kényszeríti, megpróbálja a demokráciát más országokban külső modellek alapján felépíteni, anélkül, hogy figyelembe venné a történelmi, etnikai és vallási kérdéseket, s amely teljes mértékben figyelmen kívül hagyja mások hagyományait.

A katolikus egyházfő e szavakat az általa nagyra értékelt Angela Merkel német kancellárnak tulajdonította, azonban az idézet nem tőle származott, hanem Vlagyimir Putyintól. Az orosz elnök augusztus 20-án beszélt erről Angela Merkel moszkvai látogatása alkalmával, ez lehetett az oka a tévesztésnek.

Ferenc pápa mindenesetre leszögezte, szerinte a Nyugat nem vett számításba minden eshetőséget az afganisztáni kivonuláskor. 

Az interjúban végezetül a katolikus egyházfő egészségi állapotáról is szó esett, úgy tűnik, szerencsére jól van; cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint 85. születésnapjához közeledve lemondását fontolgatná. 

Rovatok