Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Európa jövője az, ha együtt maradunk

2021. szeptember 1., szerda 12:57

A Szlovéniában rendezett Bledi Stratégiai Fórum (BSF) vezetői panelbeszélgetésén Orbán Viktor kijelentette, hogy ha az Európai Unió nem akarja, hogy a migráció miatti véleménykülönbségek szétfeszítsék, akkor az ezzel kapcsolatos hatásköröket a nemzetállamok kezébe kell adnia.

A Bledi Stratégiai Fórumon vett részt Orbán Viktor miniszterelnök Szlovéniában. Korábban megírtuk, hogy az Európa jövőjéről szóló tanácskozáson az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökén kívül mások mellett részt vett Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Görögország miniszterelnöke, valamint Szerbia elnöke is. Továbbá meghívták a fórumra az uniós tagállamok több korábbi állam- és kormányfőjét is.

A vezetői panelbeszélgetésen arra a kérdésre, mit jelent a politika, Orbán Viktor azt válaszolta, szerinte

a politikai vezetők feladata felkészíteni a nemzetet a jövőre.

Ehhez azonban először meg kell érteni, hogy milyen lesz a jövő, milyen eszközök vannak vagy nincsenek, és azok hogyan szerezhetők meg.

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy 2015-ben ő volt az első, aki felszólalt azzal a migrációval kapcsolatos hozzáállással szemben, amelyet David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a Bledi Stratégiai Fórumon is kifejtett.

A szlovéniai tanácskozás bevezetőjében David Sassoli arról beszélt, hogy a szolidaritás egyike az Európai Unió közös értékeinek, hangsúlyozta, hogy ennek kell megvalósulnia a menekültek befogadásánál is. Afganisztán esetében az mondta: „Nem tehetünk úgy, mintha nem a mi ügyünk lenne.”

Orbán Viktor szerint a tömeges migráció veszélyezteti Európa biztonságát és kulturális identitását. 

Nem tudunk megbirkózni ezzel a kihívással

 – fogalmazott.

A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy sok nehézséget okozott a migráció Európában, kezelésében pedig jelentős véleménykülönbségek vannak, amelyeken nem tudnak túllépni Európában.

Ha nem akarjuk, hogy a migráció miatti véleménykülönbségek szétfeszítsék az Európai Uniót, akkor minden hatáskört a nemzetállamok kezébe kell adni

– hangsúlyozta Orbán Viktor a migráció kérdésére utalva.

Azt is mondta, hogy Magyarország nem fogadja el, hogy az Európán kívülről érkezők megváltoztassák a kulturális identitását. Kiemelte, hogy Magyarország nem hisz abban, hogy a migráció a megoldás a demográfiai problémákra.

A hagyományos keresztény családpolitikában hiszünk

– tette hozzá.

Orbán Viktor a panelbeszélgetésen a történelmi párhuzamokról – szintén David Sassolira reagálva – azt mondta, mindig hasznosak, de azok a migránsok, akik most jönnek, mind muszlimok, ugyanakkor a Római Birodalom összeomlásának példája kevésbé releváns, mint a magyarok tapasztalatai. Megjegyezte, hogy Magyarországot korábban muszlimok szállták meg (török hódoltság – a szerk.).

A miniszterelnök szerint az Európába érkező muszlimok megváltoztatják a kontinens összetételét, ez pedig kihívás a keresztény kulturális örökség szempontjából. 

Az én vízióm Európa jövőjéről az, hogy maradjunk együtt

– fejtette ki.

Hogy mi kell ehhez? Saját kérdését megválaszolva Orbán Viktor hangsúlyozta: gazdasági siker nélkül nincs meg a politikai alapja a közös értékeknek.

Kérdésre Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy nincs értelme európai identitásról és biztonságról beszélni, ha nem fogadják el Szerbia felvételét az Európai Unióba.

Nagyobb szükségünk van Szerbiára, mint Szerbiának a csatlakozásra. Geopolitikai érdekünk ez, mert Szerbia felvétele kulcskérdés

– jelentette ki a miniszterelnök.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b3) és Eduard Heger szlovák kormányfő (b2) a Bledi Stratégiai Fórumon a szlovéniai Bledben 2021. szeptember 1-jén. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Rovatok