Index Vakbarát Hírportál

Ősztől akár már magyar nyelvű útjelző táblákat helyezhetnek ki Szlovákiában

2021. szeptember 1., szerda 14:32

Régóta kérdés Szlovákiában a magyar kisebbség nyelvhasználata, ennek a kérdéskörnek az eleme például a magyar nyelvű útjelző táblák kihelyezés, ami hosszú idő után rendeződni látszik, ha a parlament is jóváhagyja Gyimesi György politikus négypontos csomagjának egyik elemét – olvasható a Körkép oldalán.

Az ilyen szimbolikus, a fejlett nyugati országokban teljesen megszokott jogbővítéstől nem lesz olcsóbb a kenyér, ugyanakkor drágább sem. Egyszerűen otthonosabban érezhetjük majd tőle magunkat saját szülőföldünkön. Fontos leszögezni mindezt, hiszen politikai vezetésünk az elmúlt évtizedekben sikeresen leszoktatta a felvidéki magyarságot arról, hogy követelje saját jogait 

– mondta a szlovákiai magyar politikus, aki a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a koalíciós tanács hétfő esti (augusztus 30.) ülése után már mindenhol, ahol biztosított a nemzeti közösségek nyelvhasználati joga, ki lehet majd tenni a magyar nyelvű, közlekedést segítő irányjelző táblákat. 

Arról is beszélt a Gyimesi György valamennyi településforma kérheti a magyar nyelvű táblák kihelyezését, a községek is a megyéktől.

Remélem, minél több helyen lesz rá hajlandóság. Az önkormányzatok viszont saját hatáskörükben helyezhetik majd ki ezeket a táblákat 

– fejtette ki az OĽaNO politikusa, aki azt is elárulta, hogy szeptemberben kerül a törvénymódosítás első olvasatban a parlament elé, októberben tárgyalhatják második olvasatban és reményei szerint, ha Zuzana Caputová államfő aláírja, már novemberben életbe léphet.

Ez a törvényjavaslat az egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyeket Natália Milanová kulturális miniszterrel és Igor Matovič miniszterelnök-helyettessel, pénzügyminiszterrel megbeszéltem a közös találkozónkon 

– hangsúlyozta a magyar nemzetiségű szlovák politikus, majd kiemelte, hogy

egy négypontos csomagról van szó, melynek a magyar nyelvű táblák az egyik eleme.

A másik eredményről már korábban beszámolt Gyimesi György, arról, hogy 2022. január 1-től újra lesz nemzetiségi kultúrával foglalkozó osztály a kulturális minisztériumon belül.

Rovatok